KRISTIANSAND: — I alle sakene var rus med i bildet og bidro til mangelfulle opplysninger til politiet. De fornærmedes forklaringer var slik at de ikke kunne redegjøre for et hendelsesforløp som samsvarte med en voldtekt, bortsett fra en uavklart sak. De husker ikke alt, men har vært i en setting hvor de mener at de kan ha vært utsatt for et overgrep, opplyser politiadvokat Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt.

Hun er påtaleansvarlig i avsnittet for seksuelle overgrep og grov vold. Sammen med avsnittsnittslederen, politioverbetjent Eva Marit Gaukstad, sier hun at folk må bry seg mer. De to oppfordrer ungdom til å ta vare på seg selv og andre.

— Vi vet også at for en overgriper er det lettere å plukke ut offeret dersom jenta er overstadig beruset. Men ingen har rett til å forgripe seg på andre, uansett rus eller ikke.

Normal etterforskning

Politiet startet normal etterforskning av de åtte anmeldte voldtektssakene. Fellesnevner for alle sakene er at "noe har skjedd". Men opplysningene i flere av sakene er få, og innholdet i anmeldelsene gir ikke grunnlag for å etterforske saken som mistanke om voldtekt. To av sakene er kodet om til legemsfornærmelser. En sak etterforskes fortsatt som voldtekt. Fire ble henlagt nesten umiddelbart etter anmeldelsen fordi politiet ikke kan fastslå om det har skjedd noe straffbart, og hva som i tilfelle skal ha skjedd.

— Det er fullt ut forståelig at de kommer til politiet og ber om hjelp. Det er riktig vei å gå. Men vi har for få opplysninger til å gå videre med sakene.

I løpet av et år får Agder politidistrikt cirka femti anmeldelser om voldtekt. Etterforskningen av disse sakene er nå sentralisert til avsnittet for seksuelle overgrep og grov vold, der Gaukstad er etterforskningsleder.

Avsnittet har stor kompetanse på området, med flere spesialutdannede politifolk og en jurist med spesialkompetanse på fagfeltet.

Seks anmeldelser fra Hove

Det har vært ukjent fram til nå at politiet i en ukes tid rundt avviklingen av Hovefestivalen fikk til sammen seks anmeldelser om voldtekt. I samme periode kom det to anmeldelser i Kristiansand.

— Uansett er det vår oppgave å foreta undersøkelser og straksetterforsking for å klargjøre om det har skjedd noe straffbart eller ikke. Det er ikke alltid like enkelt, spesielt ikke i disse åtte sakene fra i sommer hvor alle jentene, i alderen fra 16–17 år til begynnelsen av 20-årene, hadde få opplysninger å bidra med til politiet, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.

Etterforskningsleder Eva Marit Gaukstad minner om at voldtekter er et alvorlig samfunnsproblem. - Er noen i tvil om det er begått et seksuelt overgrep, bør politiet kontaktes.

Påstand mot påstand

— I mange voldtektssaker står ord mot ord og påstand mot påstand. Det er sjelden vitner til selve overgrepet. Politiet vil med andre ord ofte være avhengig av andre opplysninger som kan bidra til å klargjøre saken. Det medfører ofte en utfordrende og omfattende etterforsking, forteller Gaukstad.

Hun er opptatt av at politiet er nøye med å forklare de fornærmede om grunnlaget for en henleggelse og hvorfor saken ikke fører fram.

— De fornærmede blir invitert til oss når saken er avgjort for å få en forklaring på henleggelsen. Slike avgjørelser egner seg dårlig for skriftlig tilbakemelding til mennesker som allerede er i en vanskelig situasjon, understreker Gaukstad.

— Når vi går gjennom sakene, får vi ofte forståelse for de vurderinger og avgjørelser politi og påtalemyndighet har gjort.