EVA KVELLAND: Venstres skolepolitiker applauderer en oppvåkning i Høyre og KrF, men syntes det tok vel lang tid.

KRISTIANSAND: Leder av oppvekststyret i Kristiansand, Høyres Mette F. Roth, og medlem i oppvekststyret, Irene Solli (KrF), går i tirsdagens papirutgave av Fædrelandsvennen ut med kraftig skolepolitisk selvkritikk.

Kvinnene sier de sov i timen da flertallskoalisjonen bestående av Høyre, Frp, KrF og Pp vedtok kutt i skolen i fjor.

De lover at de ikke skal gi seg i år — og at skolen nå skal styrkes.

Kvelland håper

Både i Venstre og Ap rister man litt på hodet over at det nå pågår omkamp med seg selv i Høyre og KrF, men opposisjonspolitikerne velger å tolke det som nye muligheter for skolen.

— Kvalitetsmeldingen, som var mitt forslag, viser at mye kan bli bedre i skolen i Kristiansand. Kan den føre til en oppvåkning i Høyre og KrF, er det fint og flott. Men de må ikke fremstille det som at kutt handler bare om i fjor. Høyre og KrF har vært i ledelsen i byen lenge, og skolen har blitt kuttet i år etter år etter år. Det er behov for et vesentlig løft., sier Eva Kvelland.

Kvelland og Venstre ønsker å øke ressursene til skolen. Partiet er også innstilt på å endre skolestrukturen for å få bedre kvalitet i klasserommene.— Jeg tror det er som i helsevesenet. Folk er mer opptatt av kvalitet enn struktur. Men det blir for enkelt å si at utfordringene i Kristiansand løses ved å fjerne noen små skoler. Sektoren må styrkes, sier Kvelland

- Støtte hos selve makta?

I Ap sitter opposisjonsleder Mette Gundersen og ikke helt vet hva hun skal tro.

— Vi får håpe kvinnene i oppvekststyret kan stå ved løftene om å styrke skolen, og at forslagene om å styrke skolen står sin prøve i møte med det øverste maktapparatet i deres egne partier. For det er ikke sikkert, sier Gundersen.

Hun mener noen på den borgerlige siden ikke sjelden kommer med klare løfter, løfter som ikke gjelder lenger når toppene i koalisjonen har sagt sitt.

— Ikke minst har vi sett det i kultursaker. Det kommuniseres ofte i mange retninger fra det borgerlige bystyreflertallet, men vi må jo håpe de vil styrke skolen, sier Gundersen.

Ap-lederen er også kritisk til at Høyre og KrFs talsmenn først nå er klare på at kuttene i fjor ble feil.

— Kuttene i skolen var meget godt kjent i bystyret, og kjent av alle. Det var rikelig med anledning til å reagere og si fra, sier hun.

Skatt mot struktur

Mette Gundersen er for øvrig helt enig i at Kristiansand-skolen trenger styrking. Gundersen er derimot uenig med Hans Otto Lund i at skolenedleggelser er så sentralt for å få penger nok til kvalitet i skolen.

— I Aps budsjettforslag slo vi tilbake alle kutt i skolen og barnehagene. Vi hadde også midler til styrking av tidlig innsats, bedre rådgivningstjeneste og vi hadde midler til å gjeninnføre daglig fysisk aktivitet, pluss midler til å videreføre Voie skole, sier Gundersen.

— Det kunne vi foreslå fordi vi for eksempel ikke bruker penger på kutt i eiendomsskatten, sier hun.