KRISTIANSAND: — Akkurat nå føles dette veldig riktig. Det blir utrolig godt å komme vekk fra kulda, sier Kristin Aaleborg fra Birkeland.

Sammen med mannen Tor Setane, svogeren Per Inge Setane og svigerinna Anne Brit Setane setter hun nå kursen til sydligere strøk, nærmere bestemt Madeira. Det er turoperatøren Solia som flyr direkteruten fra Kjevik til den portugisiske øya, og selskapet har inne ytterligere to avganger til fra Kjevik i vinter, en i januar og en i februar.

— Vi har vært på Madeira før, men da måtte vi fly via Oslo. Det er utrolig behagelig å kunne fly direkte fra Kjevik, det er man villig til å betale en god del ekstra for. Fire og en halv time, og så er vi der, påpeker Tor Setane.

Mens de to parene kan se fram til 19 - 20 grader og sol denne uka, må de fleste andre sørlendinger belage seg på mer snø og kuldegrader ned mot minus 12. Ifølge Gunnar Ekjord i Solia ser Madeira ut til å være et ettertraktet reisemål for sørlendingene.

Utvider tilbudet

— Salget har vært godt nå i desember, og salget for flyet som går fra Kjevik 4. februar går veldig godt. Det er alltid utfordrende å selge en ny rute, men så langt har vi godt belegg. Flyet kommer med passasjerer fra Oslo, før det plukker opp flere passasjerer på Kjevik, for så å sette kursen mot Madeira, forklarer Ekjord.

Solia flyr også samme rute direkte fra Bergen og Stavanger i vinter, med en boeing 737-800 fra Primera Air, og ifølge Ekjord har de allerede nå bestemt seg for å sette opp samme rute fra Kjevik neste sommer.

— Jeg har nylig hatt møter med reisebyråer i Kristiansand, og på bakgrunn av disse møtene har vi bestemt oss for å sette opp to maskiner også i juni som flyr samme rute, understreker han.

Men sørlendinger som øynet et håp om enda flere charterruter fra Kjevik i 2013, må nok smøre seg med tålmodighet. Ifølge lufthavnsjef Thomas Langeland er Madeira eneste nye post på charterruteprogrammet.

Ny utenlandsterminal

— Slik det ser ut nå, vil 2013 bli likt som inneværende år. I tillegg til Madeira går charterrutene i vinterprogrammet vårt til de tre Kanariøyene Lanzarote, Gran Canaria og Tenerife. Til våren har vi tre ukentlige avganger til Alanya i Tyrkia, samt Kypros, Kreta, Split i Kroatia og Palma de Mallorca. Foreløpig er det ingenting som tyder på at vi får nye ruter, opplyser Langeland.

Utenlandsterminalen på Kjevik Lufthavn skal bygges ut med rundt 3600 kvadratmeter neste år. Går alt etter planen skal de første spadetakene settes i jorda fra neste høst.

— Skisseprosjektet er ferdigstilt, og en utarbeidelse på forprosjektet skal være ferdig i utgangen av februar. Påbygget vil bli plassert ved nord-enden av dagens bygg og kobles på eksisterende bygg. Der blir det stor taxfree-butikk, fire gater, stor bagasjehall, serveringsarealer og vesentlig bedre fasiliteter for toll og politi, sier Langeland.