FARSUND: Det var 5. februar i fjor at politiet slo til mot parets bolig i Lyngdal. 31-åringen og hans kone ble pågrepet og siktet for omfattende produksjon av narkotika.

Mannen erkjente umiddelbart straffskyld og tilsto forbrytelsen da han møtte i retten.

Hasjgartneri

31-åringen fortalte at hasjdyrkingen allerede hadde startet da han flyttet inn til sin nåværende kone i 2010. Mannen beskrev huset som nærmest et profesjonelt gartneri.

— Det var folie på veggene, plast på gulvet for å unngå skader, varmelamper, blending av vinduer, temperatur- og fuktmålere, utsugsvifte, eget tørkerom med rister til tørking av hasjplanter, fortalte mannen i retten.

Hele andreetasjen bortsett fra et soverom ble benyttet til hasjproduksjon. I tillegg ble et stort rom i førsteetasjen disponert til samme formål.

Lensmann Erling Aagesen deltok under pågripelsen 5. februar i 2011. Han sa i retten at han raskt forstod at det ble dyrket hasj i stor stil.

Fant 165 planter

Ransaking og beslag avdekket 95 store og 70 små cannabisplanter. Plantene veide til sammen sju kilo.

— Hele produksjonen skjedde fra planting, høsting og tørking slik at sluttproduktet var klar til bruk, skriver retten.

Under rettssaken sa mannen at han aksepterer at det ble dyrket hasj i boligen. Han innrømmet også at han var med på produksjonen. Han snakket imidlertid ned sin egen rolle under rettssaken.

I politiavhør sa mannen nemlig at plantene ble vannet daglig og at han hjalp sin kone med dette. I retten hevdet han at det kun skjedde én gang.

— Tiltalte har ingen troverdig forklaring på hvorfor han har endret sin politiforklaring, skriver retten.

Nesten halvert straff

Mannen sa i retten at verken han eller kona røykte hasj selv. Retten mener dermed at tilvirkningen hadde et profesjonelt tilsnitt.

I skjerpende retning har retten vektlagt at et så stort hasjparti har en stor spredningsfare.

I formildende retning har retten sett hen til at saken kom opp for retten et år etter at saken var ferdig etterforsket, og at tiltalte ikke kunne lastes for dette.

Retten skriver at mannen normalt sett ville blitt idømt en fengselsstraff på to år og seks måneders fengsel. Men ut fra tiltaltes rolle, tilståelsesrabatt og lang ventetid på rettssaken mente retten mannen skulle idømmes ett år fire måneders fengsel.

31-åringen satt i varetekt i 34 dager som trekkes fra.