KRISTIANSAND: Initiativtakerne til prosjektet Thor-Egil Eik og Tor Haugnes har søkt begge fylkeskommunene i Agder om til sammen en halv million kroner som bidrag til gjennomføring av et forprosjekt og mulighetsstudie som, innen utgangen av mai 2013, skal kartlegge muligheten for å gjennomføre en verdensutstilling.

Finner ikke penger

Initiativtakerne håper på å få World Expo 2022 til Arendal og Sørlandet, men i første omgang trenger de altså en halv million kroner til en forstudie. Fylkesutvalget i Vest-Agder finner ikke penger til dette.

Initiativtakernes begrunner sitt engasjement i denne saken med at Sørlandet har mye spennende å by på av ekspansiv næringsutvikling, innovasjonskraft og opplevelser. Samtidig peker de på at regionen preges av levekårsutfordringer i kombinasjon med betydelig underinvestering på nødvendig infrastruktur.

To varianter

World EXPO er en etablert merkevare med en 150 års historie. Det opereres med to ulike varianter av utstillingen. The Sanctioned er den store, og arrangeres hvert femte år. Denne varianten trekker gjestestrømmer på inntil 70 millioner besøkende, og sammenlignes gjerne med et Sommer OL.

The Recognized er den såkalte B-varianten, og arrangeres i årene mellom de store. Denne varianten er temabasert. Den sammenlignes gjerne med det å arrangere et Vinter OL, og trekker i gjennomsnitt mellom 1,7 og 14 millioner besøkende.

The Recognized er tilpasset mindre nasjoner eller regioner så vel som utviklingsland, både med henblikk på de økonomiske rammer og infrastruktur. Denne saken dreier seg om en vurdering av Norge og Sørlandet som aktuell vertsnasjon for The Recognized i 2022.