KJEVLER: Beram Kovaci har kjevlejobben. Automatisk og ned til seks millimeter tykke menn. Foto: Roar Greipsland
KLART: Ovnen er så heit som den skal, og kakemanndeigen blir snart til kakemenn, forsikrer en fornøyd, Hans Inge Justnes. Foto: Roar Greipsland
TRYKKERIET: Vanlig rød konditorfarge og spesialstempel gjør susen. Og så en stødig hånd da. Foto: Roar Greipsland
LØPT: Kakemennene har stukket fra deigen. Foto: Roar Greipsland
UT OG INN: Ut av ovnen og videre inn til "konditorfargeavdelingen" hvor kakemennene skal males. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Ingen grunn til noe annet, selv om det er tidlig, ler Hans Inge. Morgenfuglen er for lengst i sving, og har sørget for å dra i gang dagens forsamling ferske kakemenn, selvsagt med røde smil om munnen. Sånn opp mot hundre kakemenn skal i løpet av morgenkvisten rundt på utsalgene for å friste kakelystne menn og kvinner i Mandal.

Skikkelig mannejobb

Hans Inge er "bakerimester", eller produksjonssjef som det riktignok heter, ved Edgars Bakeri. Selv tar han jobben med kakemennene en tidlig morgenstund, hver eneste arbeidsdag. På jobb er han kl. 04, og når brødbaking og sånn er unnagjort går bakeren til en skikkelig mannejobb.

— De fleste bakeriene produserer kakemenn tidlig i november, for så å fryse dem ned. Når de legges ut for salg er de harde, men mange ønsker heller myke kakemenn. Ved å bake hver dag kan vi tilby myke menn. Det må jo være helt korrekt, ler Hans Inge.

Tusener på tusener

— Hvor mange lager du nå før jul?

— Totalt blir det vel 6-7000 tror jeg.

— Skikkelig lei mennene og andre kaker?

— Neeei, kan ikke bli lei av dette. Til og med hjemme hender det jeg spiser kakemenn.

I år har han skiftet ut noen av de gamle småkakeslagerne. Juleknask og makroner er på vei inn, små konfektkaker med sjokolade. Rikt dekorerte cupcakes også. Til og med ferdige esker med sju slager tryller han fram.

— Kakemannen skifter du ikke ut?

— Du kødder ikke med kakemannen! Det er den ubestridte bestselgeren.

— Men fattigmannen er for lengst død?

— Tjaa, det er mye håndarbeid å lage den, men mulig vi skal gjøre det én dag før jul. Vi får se, sier Hans Inge som sammen med staben lager 20-30.000 småkaker i heftige førjulsuker.

Men kakemannen? Ingen ved siden og ingen over.