Sirdals-ordføreren bekrefter at planene om «monstermaster» så langt er godt mottatt i Flekkefjord, Sirdal og Kvinesdal.

Det skriver Stavanger Aftenblad

– Det er ikke høyden som er det viktigste, men landskapsbildet der de skal gå. I stor grad vil den eksisterende traseen følges, og mastene kan tilpasses naturen blant annet i fargevalg. Detaljene er ikke på plass ennå, ingenting er avgjort, sier ordfører Thor Jørgen Tjørhom.

– Er det forskjell på Hardanger og Sirdal?

– Sikkert mange som kan påberope seg flott høyfjellsnatur, men ikke mange som kan skryte av å ha Hardangerfjorden, en internasjonal naturperle, sier Tjørhom.

Hvor mange meter høye mastene i Sirdal blir, er heller ikke det Venstre-nestleder Helge Solum Larsen er mest opptatt av.

– Noen steder er høye master akseptabelt, andre steder må kabelen gå i jord eller sjø. Det er prosessen i forkant av byggingen som er viktig. Den må være åpen og inkluderende slik at folk føler de blir hørt og får ivaretatt sine interesser, sier Stavanger-politikeren.

Venstre mener energiloven bør endres for å øke bruken av jord— eller sjøkabel i verdifulle naturlandskap hvor slik kabling kan redusere belastningen på miljøet, og har lagt inn et forslag om dette til Stortinget i høst. Partiet vil også ha Stortinget til å be regjeringen, som eier av Statnett SF, om å sørge for at selskapet utsetter oppstart av anleggsarbeidet i allerede vedtatte utbygginger av luftledninger i verdifulle naturlandskap, slik at disse kan vurderes på nytt etter det nye regelverket

– Flere hensyn ivaretas ved planleggingen, slik Venstre foreslår, og hensyn til naturmangfold og vern og for eksempel reiseliv tas tidlig inn som del av vurderingene, mener Solum Larsen.