KRISTIANSAND: Årsaken er at Aust-Agders representanter i styringsgruppen ikke kan gå med på betingelsene fra sine kolleger i Vest-Agder, om å si nei til en rådgivende folkeavstemning.

— Vi har oppnådd enighet om alt, bortsett fra dette ene. En folkeavstemning vil utsette sammenslåingen i opp til tre år. Det kan vi ikke være med på, aller mest av hensyn til ansatte som berøres, sa Vest-Agders fylkesordfører Thore Westermoen (KrF) etter gårsdagens møte i styringsgruppen.

Uttalelsen støttes helhjertet av fylkesvaraordfører Torill Runden (Ap) og opposisjonspolitiker Arild Birkenes (Frp).

LUKKET MØTE.

Hva som ble sagt under møtet, vet vi ikke. Det foregikk bak lukkede dører.

Men etter møtet vedgikk også Westermoens kollega i Aust-Agder, Laila Øygarden, at hun var fornøyd med fordelingen av institusjoner og arbeidsplasser.

— Vi er vel tilfreds med den biten, sa hun.

Biten betyr etter all sannsynlighet at Arendal blir hovedsete for fylkeskommunen med 265 arbeidsplasser. Kristiansand får basen for Fylkesmannen med 166 ansatte. Den offisielle kabalen håper styringsgruppen å kunne presentere på sitt møte i Arendal neste fredag.

Innen den tid skal Øygardens Arbeiderpartiet ha fylkesårsmøte.

— Det er ikke til å unngå at spørsmål om folkeavstemning blir tema der, sa Øygarden, som må forholde seg til at flere partier i hennes fylke allerede har vedtatt at folket skal rådspørres.

Thore Westermoen synes det burde vært nok med en bred opinionsundersøkelse.

TIDSNØD.

  • Faktum er uansett at vi ikke rekker å slå fylkene sammen fra 1. januar 2012 hvis tidkrevende folkeavstemning skal gjennomføres. Dersom fylkestinget i Aust-Agder vil spørre folket, tvinges vi i Vest-Agder til å gjøre det samme. Hva gjør vi så dersom rådene spriker? Da er vi jo like langt, sa Westermoen.

Uansett hva styringsgruppen ender opp med neste fredag, vil de to fylkestingene behandle sammenslåingssaken i juni.

Thore Westermoen frykter at folkeavstemning uansett vil utsette realisering av ett Agder til 2015. Det vil verken han eller noen av de andre vest-egdene i styringsgruppen akseptere.

Lillesand bystyre har tidligere vedtatt å søke overgang til Vest-Agder dersom fylkessammenslåing skrinlegges. I går sa ordfører Arne Thomassen (H) at han vil ta en ny runde med lokalpolitikerne.