KRISTIANSAND: Google Street Views sjåfører nektes å snakke med pressen, og henviser kort og avmålt til en nettside når de blir spurt om intervju.

Fvn.no ønsket å lage en aldri så liten gladsak om det trillende 360-graders kameraet som i disse dager kartlegger Sørlandet, så vi fant frem til mannen bak Google-rattet.

Uten å bruke Google.

Det viser seg at sjåføren er bosatt i Søgne, og er ansatt gjennom et bemanningsbyrå. Etter det fvn.no kjenner til, skal han kjøre Google-bilen rundt i Sør-Norge de neste ni-ti månedene.

Google Streetview i Kristiansand

Hemmelighetsfull

Selv om Google sladder de fleste ansikter, knipser de løs over hele kongeriket. Verden får se bilder av grillfesten til naboen, den skitne bilen din, hagegjerdet du burde reparert i fjor, åpne loftsluker og hekken du så gjerne skulle ha trimmet før Google kom på besøk. Og alt annet som måtte befinne seg på din private eiendom som kan ses fra tre meters høyde utenfor tomtegrensen.

Google har beviselig en svært liberal politikk hva offentlighet gjelder, men sjåføren selv er godt skjult:

Vi googlet løs, men fant verken mobiltelefon eller fasttelefon registrert på sjåføren på Sørlandet, så vi sendte ham følgende melding på Facebook:

Hei, jeg er journalist i Fædrelandsvennen, og kunne tenke meg en liten prat med deg for å høre hvordan din hverdag er!

Svaret kommer 10 timer senere:

— Kan ikke det, eneste jeg kan gi deg er:

http://www.google.com/intl/en_us/help/maps/streetview/

På denne siden finnes det en link med teksten: "Finn ut hvor Google Streetview er akkurat nå".

DEKNINGSKART: Her er Google Streetviews dekningskart over Sør-Norge. Så langt. FOTO: GOOGLE Foto: Skjermdump Google

Her får vi vite at Google for øyeblikket befinner seg i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

Men altså ikke Vest-Agder? Pendler sjåføren mellom Søgne og Skien hver dag? Eller er de her, uten å fortelle oss det?

Vi er jo selvsagt også interessert i å spørre om det dukker opp noen gode historier langs veien. Han er jo ikke akkurat anonym, der han kommer trillende?

Ingen intervjuer

Men nei. Den ordknappe Google-sjåføren som de siste ukene har turnert Sørlandet, har tydeligvis fått munnkurv. Vi stiller til slutt følgende spørsmål:

— Hva slags restriksjoner er det Google har gitt deg overfor media? Gjelder det alle typer intervjuer?

- Alt, kontakt Google press.

Vi kontakter Google press, da. Men svaret lar vente på seg. De har tydeligvis andre ting å gjøre enn å sørve offentligheten.

NIX: Sjåføren av offentliggjørings-verktøyet kan ikke offentliggjøre noe selv. FAKSIMILE: FACEBOOK

Store protester

«Street View» ble gjenstand for store protester da tjenesten som gir brukerne tilgang til bilder av gater og hus ble lansert i Storbritannia i mars 2009. Bildet av et nakent barn som leker i hagen måtte fjernes, og i den britiske landsbyen Broughton i Buckinghamshire ble sågar Googles kamerabil jaget ut av byen.

En "trussel mot personvernet", og et "verktøy for kriminelle", hevdet mange.