KRISTIANSAND: I redegjørelsen sammenlikner havneledelsen havna med Torvet i Kristiansand:

På Kristiansand torv er det fri ferdsel. Der kan alle spasere fritt omkring. Men ingen bestrider kommunens rett til å forvalte Torvet til alles felles interesse. Derfor kan ikke hvem som helst sette opp en torvbod for å drive handel, eller parkere bilen sin som enhver ønsker, skriver havnedirektør Stein E. Haartveit i redegjørelsen.

Haartveit sier hele saken handler om havna skal umyndiggjøres eller ikke, om det er kystverk og departement, eller havnestyret og bystyre som skal bestemme over Kristiansand havn. Han sier havna ikke er en forvaltningsbedrift hvor departement kan overprøve vedtak, men en bedrift som skal drive forretning på vegne av bystyret — og at havna da må ha rett til å drive forretning slik den mener tjener havna og lokalsamfunnet best mulig.

Haartveit sier helårsdrift for fergeselskaper er et særdeles viktig prinsipp for havna, fordi det ikke står om sommerseiling for å frakte turister, men å bygge opp ferjetilbud som tjener næringsliv og lokalsamfunn hele året, både når det gjelder passasjer- og godstransport.

Les hele redegjørelsen.