KRISTIANSAND: — Mette Gundersen holder en personlig valgtale for sitt eget kandidatur som ordfører. Ikke nok med at hun holder en tale for Arbeiderpartiet. Hun holder en tale for seg selv. Jeg synes det er utrolig hvor freidig Ap er som monopoliserer en dag som denne, sier gruppeleder for Rødt i Kristiansand bystyre, Halvor Fjermeros.

I et leserinnlegg i tirsdagens papiravis skrev Fjermeros og partileder i Rødt, Tor Jones, at Gundersens tale kunne vært en amerikansk valgkamp verdig. De mener begge at Ap permanent har misbrukt dagen til å fremme sin egen politikk i stedet for å markere arbeiderbevegelsen som en felles, samlet front.

Foto: Christian Nørstebø

— Navlebeskuende- Jeg synes det blir veldig navlebeskuende og smått. Dette er ikke dagen for slike valgkamptaler. Begeret rant over når hun avsluttet talen med å ramse opp navnene på listetoppene til Ap. Dette er en ren valgtale som kun er rettet mot høstens kommunevalg, sier Fjermeros.

Både Jones og Fjermeros overvar talen til Gundersen på Torvet søndag. De reagerer på at verken hun eller Harald Hageland nevnte internasjonal politikk med ett ord. Avisinnlegget avsluttes med følgende tirade fra de to:

«1. mai skal være en inkluderende dag for brede allianser, ikke en dag for hjemmestrikket lokalvalgkamp uten blikk for store og viktige ting i verden.»

Har han lyttet? Mette Gundersen stiler seg uforstående til kritikken fra Rødt. Hun hadde en klar forståelse for at hun var bedt om å holde en tale med det forestående valget som tema.

— Jeg var veldig glad da 1. mai komiteen bad meg holde talen på Torvet. Det er klart 1. mai handler om politikk. Slik jeg forstod det var det forestående valget et klart bakteppe for talens innhold.

- Bare å lese talen

- Hva tenker du om kritikken som kommer nå?

— Lederen i Rødt talte under frokosten på Totalen tidligere på dagen. Og jeg var innom både arbeiderbevegelsen og internasjonal solidaritet i løpet av talen min. Jeg lurer på om de i det hele tatt har lyttet til det jeg har sagt. De kan bare gå på internett og lese talen min. Den ligger der, sier Gundersen.

Kritikken fra Rødt går både på at talen er partipolitisk og at den mangler et arbeider- og solidaritetsperspektiv.

— Jeg vet at 1. mai er en internasjonal dag for hele arbeiderbevegelsen. Før talen ble jeg introdusert som varaordfører. Talen er skrevet i den forståelse at det skulle handle om lokalpolitikk i et valgår hvor vi står overfor større politiske skiller enn på lenge her i Kristiansand, sier Gundersen.

Her kan du lese hele talen.