Buss og vei

Vegtrafikksentralen melder om vanskelige kjøreforhold hele veien fra Kristiansand til Vestfold.

— Det er vanskelige kjøreforhold fra Kristiansand og opp til Langangen i Vestfold. Det er fare for vannplaning på grunn av store nedbørsmengder, opplyser Vegtrafikksentralen ved 23.30 tiden lørdag.

De oppfordrer sjåfører til å ta det med ro, og tilpasse farten etter kjøreforholdene. Værmeldingen viser at dette rådet blir stående en stund, for det er mer regn i vente.

— Alt av mannskap er ute og gjør hva de kan, sier vakthavende hos Vegtrafikksentralen.

Lørdag kveld melder vakthavende oppsynsmann i Ingeniørvesenet i Kristiansand, Jan Ove Tveit, at alle busstrasseer er åpne. Det ligger noe snø igjen på enkelte gang- og sykkelstier.

— Vi er ikke ferdig med alle boligveiene, men det vil være ferdig i løpet av kvelden eller tidlig natt, sier Tveit ved 20.30-tiden.

Enkelte bilister trosset snøværet - og kjørte seg fast i morgentimene lørdag. Foto: Jon Anders Skau

Ingeniørvesenet er da mest spente på om det kan komme overvann i veibanen. Dette er foreløpig ikke et problem, men de er nå ute og sjekker sluker.Brøyteenhetene i Kristiansand ble kalt ut mellom klokken 2 og 3 natt til lørdag.

— Hva betyr det for dere om nedbøren går over til regn?

— Det skal vi håndtere bra. Det betyr egentlig bare at veiene kan skrapes helt ned og vi unngår en snø- og issåle. Men det tar selvsagt litt tid før det eventuelt skjer, sier oppsynsmann Tveit.

Bussene går

Vi er nå tilbake i tilnærmet normalt drift. Alt er underkontroll, sier Ole Martin Roland, som er egionsjef i nettbuss Sør.

VENTER: Passasjerne har ventet tålmodig på bussen lørdag. Blant annet disse på Flekkerøy som ventet mens bussen sto i tunnelen. Foto: Frank Salvesen

Han er svært fornøyd med at bussene ikke har hatt noen uhell i løpet av dagen.— Vi synes at de som har brøytet har gjort en god jobb, sier Roland lørdag kveld.

Lørdag ettermiddag var bussene cirka 15-20 minutter forsinket.

— Det blir forsinkelser på dager som dette. En ting er brøytingen. Men vi kjører med kjetting på de fleste bussene. Og da må vi kjøre saktere. Men nå er vi i ferd med å ta av kjettingene på flere av bussene, etterhvert som kjøreforholdene blir bedre, sa Roland da.

— Mange reaksjoner?

— Nei, folk har forståelse for at det blir slik når det er ekte sørlandsvinter, sier Roland som har inntrykk av at det ikke har vært spesielt mange passasjerer i dag.

Tekniske problemer: Bussen sa takk for seg i Flekkerøytunnelen. - Tekniske problemer, opplyser Nettbuss. Foto: Frank Salvesen

— Dette er nok en dag der folk holder seg hjemme og inne, sier han.

Måtte hente sjåførene

— Vi har stor utfordringer med fremkommeligheten. De fleste trasseer er brøytet, men de snør fort igjen, sa Ole Martin Roland, regionsjef i nettbuss Sør tidlig lørdag morgen mens snøene lavet ned.

Vår største utfordring er faktisk å få sjåførene på jobb. De er innesnødd hjemme. Vi har derfor satt igang en operasjon for å få hentet dem hjemme, og få dem på jobb, sa Roland.

— Nå har vi inne inne det vi kan av folk på drift og beredskap, sier Roland.

NSB-trøbbel

SISTE KLOKKEN 21.40: - Vi stoppet toget fra Oslo i Kristiansand og kundene blir kjørt med buss til Stavanger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB.

Det går ikke nattog på Sørlandsbanen lørdager.

Lørdag ettermiddag ble tog-passasjerene som har stått fast i Kristiansand, fraktet med buss fra Kristiansand til Stavanger på E 39. — Toget mellom Oslo og Kristiansand går som normalt. De som skal videre fra Kristiansand til Stavanger prøver vi nå å transportere med buss. Men passasjerene må sjekke hvor bussen kan sette dem av og om de kommer fram dit de skal med buss, sa Håkon Myhre da.

Toget til Stavanger ankom Kristiansand presist. Men her blir det også stående på ubestemt tid. NSB ber passasjerene vente på Scandic Hotel i sentrum til det blir klart når det er mulig å sette opp tog eller buss til endestasjon Stavanger. Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Passasjerene som sittet værfast i Kristiansand har vært innlosjert på Scandic Hotel lørdag.De 115 passasjerene som siden natt til lørdag sto fast ved misjonshust på Vigrestad, er nå kjørt med buss til Stavanger, der de er inkvartert på hotell eller fraktes videre med fly eller eventueklt buss senere lørdag kveld.

— Det er fortsatt usikkert om sporet mellom Stavanger og Kristiansand blir ryddet og kan tas i bruk igjen søndag, sier Myhre.

Fly

Det har vært noen forsinkelser på flyavgangene fra Kjevik lørdag, men samtlige har kommet seg av gårde. Mens noen av flyene har vært forsinket inn, skyldes andre forsinkelser lokale forhold.

— Vi har hatt god bemanning og utstyret har fungert. Gutta har gjort en kjempejobb som har klart å holde banen åpen, sier lufthavnsjef Thomas Langeland lørdag ettermiddag.

Da er også samtlige veier på Sørlandet åpne, og vegtrafikksentralen har ikke fått inn meldinger om at været skal ha skapt noen større problemer i området.

Strømbrudd

Det var nattoget mellom Stavanger og Kristiansand som ble rammet av strømbrudd ved Vigrestad stasjon mellom Bryne og Egersund. Toget sto uten strøm fram til klokka tre i natt.

Lørdag morgen fikk NSB hjelp til å frakte inn mat og drikke ombord på toget.

Lørdag formiddag ble strekningen Stavanger-Bryne åpnet for togtrafikk igjen.

E 18 og E 39 åpne på Sørlandet

På Veitrafikksentralen i Porsgrunn ringes de i morgentimene ned av bilister som har problemer med å komme fram.

Vakthavande på Veistrafikksentralen melder kort og godt at forholdene er ille både i Rogaland, begge Agder-fylkene og i Telemark.

– Men det er bare i Rogaland at E 39 er stengt. På Sørlandet er både E 39 og E 18 åpne selv om kjøreforholdene er noe variable. Enkelte mindre veier er imidlertid stengt uten at Veitrafikksentralen har den hele og fulle oversikt.

— Alt av disponibelt brøytemannskap er ute på veiene nå i morgentimene, melder vakthavende operatør. Ved 08.30-tiden meldes det at E 39 i Rogaland fortsatt er stengt, flere av fjellovergangene er stengt og det er svært vanskelige kjøreforhold på en rekke større og mindre veier.

SISTE KLOKKEN 11.15: Planlegger kolonnekjøring på E 39 i Rogaland.

— Men heldigvis har vi ikke fått melding om alvorlige ulykker så langt, er den positive meldingen fra vakten på Veitrafikksentralen.