KRISTIANSAND: – Det går veldig fint med mor og barn. Det virker som om hun er en god og omsorgsfull mor, forteller biolog Helene Axelsen i Dyreparken, til fvn.no.

Da fvn.no gjestet orangutangenes hus tirsdag, passet Nony på den lille. På hylla de hadde lagt seg var det vanskelig å få noe glimt av den lille. Mange var det likevel som stilte seg utenfor vinduene for å forsøke å få et glimt.

LES OGSÅ: – Vil ha oppmerksomhet

LES OGSÅ: Sjelden orangutang-fødsel i Dyreparken

Barnefaren, Matu (16), passet stedatteren Nala. I likhet med menneskebarn som får småsøsken, så ble også den fem år gamle jenta sjalusi.

– Nala er litt furten. Hun vil ha mer oppmerksomhet, sier Axelsen. Nonys oppmerksomhet ble i dag brukt sammen med den lille inne i orangutangenes hus.

Den nybakte faren får de beste skussmål.

– Det er gøy å se at Matu ser ut til å være en veldig god far. Han er veldig nysgjerrig og det er tydelig at dette er noe han aldri har vært med på tidligere, sier Axelsen. Nony kom til Kristiansand i august for to år siden og fant raskt tonen med Matu.

Skjønte ingenting

De ansatte i parken visste at Nony skulle få baby, men visste ikke at fødselen skulle skje så tidlig. Det er fem år siden hun fikk sitt andre barn.

– Vi merket ikke noe. Jeg jobbet søndag kveld, og da var hun ute og spiste. Mandag morgen var det heller ingenting å merke, men på ettermiddagen lå hun på ryggen, forteller dyrepasser Hilde Strædet.

Studenter på tur i parken oppdaget fødselen og fikk varslet dyrepasserne. Dyrepasser Strædet hadde fri og fikk telefon om hva som hadde skjedd.

– Da jeg kom fram satt hun med ungen i fanget. Ungen hadde navlestrengen rundt halsen. Det så litt skummelt ut, sier Strædet, som forsikrer at navlestrengen lå på en slik måte at det ikke var farlig for babyen.

Holdes innendørs

I likhet med menneskebarn må orangutangen ha ro. Den vil dermed ikke bli sluppet ut før det blir varmere i været.

Hvor lang tid det vil ta, kunne Dyreparkens folk ikke gi noe godt svar på tirsdag. At landets førstefødte orangutang er et hett samtaleemne, er det imidlertid liten tvil om:

– Det er jo det folk snakker om her i parken i dag, sier Axelsen.

Orangutangene er en sterkt utrydningstruet art og dyrene i Kristiansand er del av et bevaringsprogram. Opprinnelig lever orangutangene på Borneo (Indonsia og Malaysia). De kan bli opp mot 60 år gamle og veier opp mot 80 kilo.

Her ligger mamma Nony med den lille ved sitt bryst Foto: Marcus Ek og Isabell Goubert ved Noroff vgs, Kristiansand