MANDAL: Mandag kveld vant Mandal kommune klimaprisen for årets lokale klimatiltak på Zerokonferansen, som er Nordens største klimakonferanse. Ordfører Tore Askildsen er svært fornøyd.

– Jeg hadde håpet at vi skulle vinne, for jeg visste jo at det vi har utviklet på Steinen er veldig bra. Men jeg var nok bare en forsiktig optimist, for jeg trodde de store byene vi konkurrerte mot lå foran oss i utviklingen, innrømmer Askildsen.

Totalt kom det inn 17 søknader fra hele landet i konkurransen, som er laget for å skape oppmerksomhet om og inspirere til effektive klimaløsninger i norske kommuner. Det er andre gang konkurransen arrangeres, og det var kommunene Drammen, Eid, Mandal, Oslo og Trondheim som ble nominert til prisen.

– Det er flott at vi som en liten kommune kan ligge fremst i utviklingen når det gjelder klimatiltak, poengterer Askildsen.

Vil utvide prosjektet

Gledelig: Ordfører Tore Askildsen synes det er flott at kommunen ligger i forkant av den teknollogiske utviklingen. Foto: Jarle R. Martinsen

Mandal gikk til topps med prosjektet Speilen nærvarme. Mandal har bygd et nytt nærvarmeanlegg som forsyner to skoler og et idrettsanlegg med varme hentet fra solfangere, 80 grunnbrønner og en kunstisbane. Overskuddsvarme fra sommeren lagres i borebrønner for bruk om vinteren. Til sammen regnes det med en innsparing på 650 000 kWh på mindre enn et år, skriver konferansen i en pressemelding. Nå håper ordføreren kommunen kan ta med seg de erfaringene de gjør med anlegget på Speilet videre til et annet prosjekt i kommunen.– Når Mandal videregående skole er ferdig utbygget, vil det være naturlig å prøve å koble skolen på det nærvarmeanlegget vi nå har fått en pris for. Det er stor kapasitet på det som er gjort til nå, forteller Askildsen.

Oslo kommune sikret seg andreplassen med sitt prosjekt for å fase ut all oljefyringen i de kommunale byggforetakene Undervisningsbygg, Omsorgsbygg og Boligbygg og erstatte den med en rekke forskjellige miljøvennlige energikilder, mens rehabilitering av den verneverdige, 98 år gamle Brandengen skole til lavenergistandard ga Drammen kommune tredjeplassen.

Godt forbildeprosjekt

Juryen som kåret Mandal til årets vinner begrunnet seieren med: Dette er et innovativt og svært godt forbildeprosjekt som har kombinerer ulike teknologier i samme anlegg og benytter ny teknologi. Lagring av solvarme i grunn vil bli viktig for energibalansen i Europa nå når fornybarenergi er en stadig større del av energiforsyningen. Dette prosjektet har derfor god både nasjonal og internasjonal overføringsverdi. Det viser også at kommunens størrelse ikke er avgjørende for å initiere og gjennomføre gode, nytenkende løsninger. Prosjektet viser også hvordan ulike teknologier kan jobbe sammen for et bedre resultat, og hvordan samme elementer kan brukes til flere formål.

Juryen bestod av tidligere statsråd Åslaug Haga (juryleder), tidligere statsråd Einar Steensnæs, direktør Ellen Hambro i Klima— og forurensningsdirektoratet, administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS, og daglig leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero.