KRISTIANSAND: — Jeg er så glad for at Fellesforbundet på Agder går til politisk streik mandag. Endelig noen som ser oss. Det har vært så stille. For meg er det uforståelig at slikt kan skje i velferdsstaten Norge, sier Knudsen.

- Som 30-tallet

Hun er en av stadig flere sørlendinger som ikke får ei krone i støtte etter permittering. Årsaken er at Nav mener arbeidsgiver burde forutsett nedbemanning. Derfor mener Nav de permitterte ikke er berettiget dagpenger.

— Som på 30-tallet, nesten. Nav er i konflikt med arbeidsgiverne, men det er oss arbeidsfolk som får regningen og må stå med lua i hånda. Hadde det ikke vært for at Elkem Solar sa seg villig til å låne ut våre egne feriepenger, vet jeg ikke hva jeg skulle gjort, sier Knudsen.

Det var tøft å åpne brevet fra Nav, med det hun kaller en kald innledning:

"Du er ikke permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke. Du oppfyller derfor ikke kravene til dagpenger", lød det.

Over 100

Ifølge Fellesforbundet har mellom 100 og 200 vestegder fått likelydende brev de siste månedene. Tallet øker hver dag.

Konsmo Fabrikker, Skanska, Veidekke, CG Glass og Elkem Solar er bare noen av arbeidsplassene som er rammet.

Verst er uvissheten, synes Kathrine Knudsen.

— Jeg håper Elkem Solar får Nav til å forstå at de ikke kunne gjort mer. De har funnet oppgaver til mange av de over 200 ansatte. Vi er 39 igjen som er permittert. Hvis ikke, blir det en tøff jul og vinter. For ikke å snakke om neste sommer uten feriepenger, sier hun, og retter kritikk mot de rødgrønne som hun egentlig støtter:

For sakte

— Det har vært altfor stille om dette. Kanskje fordi Sørlandet er hardest rammet. Jeg har stemt på de rødgrønne. Vi har kjempet for faste ansettelser og ikke løsarbeidere. Så er det altså Nav av alle som går inn og raserer en permitteringsordning som har fungert godt, sier Knudsen.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har bedt om en gjennomgang av klagesaker innen 15. desember. Deretter vil hun vurdere saken.

— Regjeringen synes nok den jobber veldig fort. For oss som rammes føles det ikke sånn. Jeg søker jobber for livet. Men det er tøft med uvissheten. Det var ikke dette vi stemte på da vi satte inn i de rødgrønne, sier Kathrine Knudsen.

tv: Syvert Fossdal og Christian Justnes. Foto: Reidar Kollstad

10.000 i politisk streik

Opp mot 10.000 medlemmer i Fellesforbundet, EL & IT Forbundet og Energi og Industri på Agder går til politisk streik mandag for å få regjeringen til å instruere Nav til en ny dagpengepraksis.

Syvert Fossdal og Christian Justnes i Fellesforbundet Vest-Agder håper den politiske streiken kan føre til en nasjonal fokusering på situasjonen.

Begge er skuffet over LO-ledelsen og Jens Stoltenberg, og mener saken burde vært løst for lenge siden.

— Jens må rydde opp. Det begynte med Nav her i Vest-Agder, men sprer seg nå utover landet. Det har nok vært litt stille fordi vi på Sørlandet opplever en konjunkturnedgang som ikke er til stede i resten av landet – ennå, sier Justnes, som også har skrevet en lengre kronikk i dagens Fædrelandsvennen. Der skriver han at den rødgrønne regjeringen fører en blåblå politikk hvis ikke den gjør noe.

Han mener Nav tiltar seg en kompetanse de ikke har, når de hevder å vite om en bedrift har gjort nok eller ikke for å unngå permittering.

— Veidekke tapte et anbud nylig, og de permitterte får ikke dagpenger. Burde Veidekke visst det? Er det kartellvirksomhet Nav vil ha? spør han.

— Jeg er skuffet over LO-ledelsen og Jens til nå, for å si det forsiktig. De må ordne opp! sier Fossdal.

Christian Justnes mener mange bygningsarbeidere tvinges til å jobbe svart hvis ikke regjeringen pålegger Nav endret praksis. Noe skal folk leve av.

— Nav tvinger nå fram løsarbeidere, midlertidige ansatte, svart arbeid og usikre forhold i arbeidslivet. Alt sammen stikk i strid med det en rødgrønn regjering skal stå for, sier Justnes.

Elkem låner penger til ansatte

Verkssjef Geir Ausland ved Elkem Solar sier han ble mektig overrasket da Nav nektet å gi dagpenger til bedriftens 39 permitterte.

— Vi har levert klage, og er i god dialog nå. Nav hevdet at vi burde unngått dette. Men vår markedssituasjon er altså for eksempel påvirket av straffetoll mellom USA, Kina og EU, sier Ausdal.

I mellomtiden låner hans bedrift ut penger til de ansatte som nektes dagpenger.

Ausland mener også hans bedrift har gjort mye for å holde folk i arbeid. Av 225 ansatte greide han å finne annet arbeid, blant annet i Kina, til drøyt 180. — Vår sak håper vi løses, men generelt er jeg helt på linje med fagbevegelsen som nå starter en kamp. Nav kan ikke endre spillereglene i arbeidslivet over natten sånn, sier Ausland.

Avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder har ikke ønsket å kommentere disse sakene.