MANDAL: Torsdag startet rettssaken mot mandalitten etter ulykken natt til søndag 25. juli i fjor. Jan Tore Voreland (18) satt i båten som ble påkjørt av båten til tiltalte. Ulykken skjedde i utløpet av Mandalselva, og Voreland falt i sjøen. Etter et kvarter ble han funnet under vann og fast i propellen.

Han ble sendt til Ullevål Universitetssykehus der han seks dager etter døde av skadene han pådro seg.

Etter ulykken kjørte mandalitten vekk fra stedet. Under sin forklaring sa han at han ikke hadde oppfattet at han hadde kjørt på en annen båt. – Jeg trodde det var en stein eller et undervannskjær. Derfor snudde jeg ikke, hevdet han.

Med i båten hans hadde han en passasjer som han hadde plukket opp på Malmø ved sentrum. De skulle til en fest på ei hytte på ei øy ved Mandal. Passasjeren forklarte i retten at han bare fikk et glimt av ulykkesbåten før de støtte sammen.

— Jeg forsøkte å få ham (tiltalte, red. anm) til å snu, men han var veldig bestemt på at han hadde kjørt på en stein, sa han i retten. Derfor fortsatte de til øya de skulle på fest til.

Et av stridsspørsmålene i saken er hvordan tiltalte kunne unngå å oppdage at han hadde kjørt over en båt full av folk. Blant annet har vitner forklart at det ble skreket voldsomt både rett før og etter sammenstøtet fra alle i den forulykkede båten.

— De skrek helt vilt, det var ingen problemer å høre dem, forklarte en 17 år gammel fører av en snekke som var rett ved ulykkesstedet. Han sa mandalitten kom i stor fart før sammenstøtet, båten nærmest hoppet over den andre båten før den fortsatte rett fram.

I følge tiltalte ble han først neste dag klar over at det hadde skjedd en ulykke da han leste om saken på nettet. Like etterpå ble han pågrepet av politiet.