KRISTIANSAND: Bankkunder i sentrum av Kristiansand har gitt fra seg titusener av kroner til pågående og truende tiggere. En bankfunksjonær forteller til Fædrelandsvennen at rumenerne passer opp folk utenfor minibanker, eller når de kommer ut fra banklokalene.

– Ofte er det eldre og svake folk som blir fotfulgt med bønn om å gi fra seg penger. Folk sier som regel nei, men tiggerne følger etter og opptrer mer og mer pågående og truende. For å slippe unna betaler de. En av våre kunder ga fra seg flere titusener. Han var syk og svak. Dagen etterpå kom han i banken for å spørre hva som egentlig hadde skjedd, forteller bankfunksjonæren.

Loppet for 4000 kroner

En ung, ruset kvinne ble loppet for 4000 kroner på høylys dag av to rumenske kvinner. Bankkunder har gitt fra seg titusener til truende tiggere.

— Det var en skremmende opplevelse. Etter at jeg hadde tatt tak i den ene rumenske kvinnen ropte og skrek hun så høyt at en av hennes «vakter» kom løpende til. Han opptrådte meget truende. Jeg ble veldig skremt, og slapp taket på kvinnen, som dermed stakk av gårde.

Dette forteller en mann fra Kristiansand, som grep inn overfor de to rumenske kvinnene mandag. Han spaserte på torvet, og så en ung kvinne som spaserte alene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Løp etter rumenere

– Plutselig var de to rumenske kvinnene på hver sin side av den unge damen. De puttet hendene ned i jakkelommene hennes. Kvinnen forsøkte å skyve rumenerne bort, men lyktes ikke fordi begge var så utrolig pågående. Jeg så at den ene rumenske kvinnen tok opp noe og la i sin egen lomme. Da løp jeg etter og grep inn selv, samtidig som jeg ringte politiet. Jeg dro opp fire tusenlapper av lomma til den rumenske kvinnen, som startet med å hyle og skrike. Den andre stakk. Dermed kom «vakten». Da slapp jeg kvinnen, fordi den rumenske mannen opptrådte så voldsomt og så truende overfor meg. Jeg så ingen annen utvei enn å slippe taket.

To rumenske kvinner har vedtatt forelegg på 5000 kroner hver etter episoden.

Bekymret

– Det som virkelig bekymrer oss er at disse opererer i sentrum av Kristiansand i helt tydelige og organiserte former. Kvinnene antaster eldre og kanskje skrøpelige mennesker. Dersom noe kommer i veien, roper og skriker de opp. Dermed kommer rumenske menn løpende til unnsetning, fortreller Hansen. – Alt virker profesjonelt, fremholder han.