KRISTIANSAND: – Både jeg og mine nærmeste tok det veldig tungt da jeg fikk diagnosen. Det er lett å gå i kjelleren når man får en dødelig sykdom det ikke går an å bli kvitt. Men så fant jeg ut at trening er den beste medisinen, forteller Askildsen.

Han trener kondisjon og styrke med andre hjerte— og lungesyke to-tre ganger i uka.

– Da yter jeg maksimalt. Treningen hindrer at sykdommen forverrer seg. Jeg får mer energi og bedre humør. Det er vanskelig å si noe om fremtiden, men jeg klarer i hvert fall å leve greit med sykdommen nå. Jeg kunne ikke tillate at sykdommen tok overtaket på en 50-åring som fortsatt ville jobbe og være aktiv, sier Askildsen.

Røyket i 30 år

Askildsen fikk den kroniske lungesykdommen som 50-åring. Da hadde han røyket i 30 år.

– Jeg var i dårlig form, og planla røykeslutt. Jeg hadde allerede kjøpt røykesluttabletter, men ikke begynt å bruke dem. Da jeg fikk diagnosen, stumpet jeg røyken tvert. Det var vanskelig, men helt nødvendig. Selvfølgelig angrer jeg på at jeg ikke gjorde det for lenge siden, sier Askildsen.

Med svært lav lungekapasitet begynte han på kols-kurs og lungerehabilitering for å lære om sykdommen. Han klarer fortsatt å jobbe i halv stilling i teknisk etat i kommunen.

– Jeg har endret livsstilen, lært masse om sykdommen og fått medisiner. Men for meg er trening blitt det viktigste. Det gjør at jeg kan fortsette å jobbe, sier Askildsen.

Fædrelandsvennen møter han på Valhalla omsorgssenter der han er i sving på treningsapparater sammen med Inger-Alice Naley Ås, sykepleier og prosjektmedarbeider i Knutepunkt Sørlandet.

– Fysisk aktivitet er viktigere enn medisiner. Det er godt å se eksempler på at man kan leve greit med sykdommen. Trening motvirker dessuten angst og depresjon, sier Naley Ås.

Vil være positiv

Fædrelandsvennen har den siste tiden skrevet om utbredelsen av kols på Sørlandet. Agderforskning beregner at antall personer med kols på Agder vil dobles i løpet av 20 år, til 23.200 kols-tilfeller. Halvparten av kolspasientene som legges inn på sykehus dør innen fem år. De som legges inn er dårlige, og trenger i stor grad hjelp til å puste. Hovedårsaken til "kols-bølgen" er at den kroniske lidelsen rammer personer som har røyket i flere år.

– Det er brutale fakta som man er nødt til å ta innover seg. Det er grusomt at utbredelsen av sykdommen blir så stor. Jeg forsøker likevel å være en positiv person. Vi er alle ansvarlige for å knekke en kode slik at vi lever et best mulig liv, også med en kronisk sykdom. Hvis man gir opp, har man tapt, sier Askildsen.

– Høy prioritet i Knutepunkt

Kommunene i Knutepunkt Sørlandet setter kols høyt på dagsorden, for å hjelpe dem som rammes av sykdommen.

– Vi har etablert en arbeidsgruppe som utreder et best mulig pasientforløp. At så mange får sykdommen i vår landsdel, er dyster lesning. Dette er et svært viktig satsingsområde for oss, sier Arne Thomassen, leder i Knutepunkt Sørlandet og ordfører i Lillesand.

Knutepunktet vil etablere tverrkommunale kolsteam som sammen med sykehuset skal jobbe med forebygging og oppfølging av kolspasienter.

Knutepunktet har satt i gang et pilotprosjekt med kols-kurs. Ifølge sykepleier Inger-Alice Naley Ås har det vært stor pågang til kurset. Ellers i landsdelen tilbys kolspatrulje, lungetrim, erfaringsgruppe, lungerehabiliteringskurs, astma- og kolsskole, samt diverse trim og opplæring. De fleste tilbudene er i regi av LHL og Sørlandet sykehus.

– Vi må samle kunnskap og kompetanse for å sikre en helhetlig oppfølging av pasienten. Kols er en stor utfordring i samfunnet, men er først og fremst grusomt for menneskene som rammes og omgivelsene rundt. Det er positivt at stadig flere yngre tar avstand til tobakk, sier Thomassen.