JUBLER: Når denne gjengen er positiv, er alle positive. Fra venstre: Arild Osmundsen, Jan Tesdal, Oddbjørn Lunden og Tore Osmundsen. Alle tror på mange arbeidsplasser på Hunsøya etter at lokale eiere har overtatt boet etter papirfabrikken.

VENNESLA: — En fantastisk nyhet. Bedre kunne det ikke bli. Dette er kreative, flinke og dyktige mennesker, sier Oddbjørn Lunden.

Han sitter sammen med Tore Osmundsen, Arild Osmundsen og Jan Tesdal og tar morgenkaffen på Fru Moseid Bakeri.

— Når vi ser lyst på det og ikke klager, da er alle positive, mener Oddbjørn.

Fredag kveld ble det kjent at Terje Mangseth, Helge Ulstein, Trygve Aas, Tore Gustav Drivenes og Lindhus AS ved venndølen Inge Paulsen og kristiansanderen Agnar Espegren har kjøpt konkursboet etter Hunsfos Fabrikker. Kvintetten har store planer om småindustri og håndverksbedrifter på det 100 dekar store fabrikkområdet. De har allerede stiftet selskapet Hunsfos Næringspark AS, og lover flere arbeidsplasser enn de 150 som var på Hunsøya da papirfabrikken vandret heden sent i fjor høst.

Glad for lokale

— Kjempeflott at det blir flere eiere. Tore Gustav Drivenes er kjempeflink, men det er greit at ikke han alene eier hele Hunsøya, sier Oddbjørn Lunden.

— Veldig viktig med lokale eiere. Vi har fryktet utenlandske eiere. Det hadde ikke vært noe greit med et kinesisk selskap som ingen ante hva ville gjøre. Lokale eiere er bedre enn alt. Og de som har kjøpt, har evnene og pengene til å få det til, sier Tore Osmundsen.

Men det aller viktigste for mannfolkene på bakeriet er at de nye eierne vil satse på håndverk og småindustri, ikke handel og boliger.

— Butikker har vi i sentrum. Egentlig skulle hele Hunsøya vært forbeholdt industri. Det er uansett godt at den siste halvparten blir rent næringsområde. Jeg tror det kan skapes mange, mange arbeidsplasser, sier Lunden.

— Jeg håper de vet hva de gjør. Det er mye rart nede i grunnen og mye asbest i veggene på Hunsøya. Det kreves mye, sier Arild Osmundsen.

Jan Tesdal er også positiv, men har en bekymring.

— Fem eiere er mye. De skal være dyktige for å holde sammen. Jeg håper de har klare tanker og ideer. Det er flotte og flinke folk. Det var en kjempepositiv nyhet at Hunsfos Fabrikker-området er overtatt av lokale eiere, sier han.

Bygda i ryggen

I gågata treffer vi Paul Torkel Joreid og hans svigermor Henny Løvås.

— Om vi jubler? Ja. Alle gjør det. Disse guttene vet hva de holder på med. Det er en fantastisk nyhet at de har kjøpt boet etter papirfabrikken. Jeg har selv jobbet på Hunsfos i 28 år. De får en formidabel jobb med å omdanne fabrikkområdet, som er nedslitt. Men de får det nok til. Hvis noen skal få det til, er det denne gjengen. Dessuten veldig bra at de vil satse på industri og håndverk, sier Joreid.

Henny Løvås har også jobbet på papirfabrikken. Hun synes det er topp at bygdas viktigste industrieiendom sikres på lokale hender - og hun tror de nye eierne vil lykkes med å skape flere arbeidsplasser enn det papirfabrikken greide på slutten.

— Jeg tror de nye eierne har hele bygda i ryggen. Alle jeg har snakket med, synes dette var kjempestas, sier hun.