KRISTIANSAND: — Flaks! Jeg hadde bestilt opptak av båten i god tid. Men gjett om jeg er lettet nå, smiler en fornøyd Svein Erik Bjorvand mens han holder båten Carmensita III i stram line over kranbilen i Bertesbukta.

Vind i seilene

Den sterke vinden gjør opptaket av båten ekstra utfordrende. Enklere blir det ikke når Fædrelandsvennen skal intervjue ham samtidig.

— Båten holder på å stikke av! utbryter Bjorvand når vinden tar tak i plastbåten i lufta, og sender hekken farlig nær et parkering forbudt-skilt.- Øy! Pass på vinden, roper sjåfør Kristian Flaa fra andre siden av kranbilen.

Bjorvand tar tak i tauet og bukserer sin Carmensita III på riktig vei over lasteplanet på kranbilen.

Som rypejakt

— Dette er jo som å skyte ryper. De fyker i alle retninger, bemerker Flaa, som står med spakene på krana og prøver å lande den 30 fots smekre snuppa med anstendigheten i behold.

— Det var enda verre å få lagt til ved brygga i dag. Men det skal bli godt å få henne på land nå, sier Bjorvand som avkrefter at Carmensita I og II endte sine dager i fordums høststormer.

— Så du pleier faktisk å få båten på land på denne tiden?

— 1. oktober er det vanlige. Men i år skal vi av gårde på høstferie først, og da er det litt greit å ha båten på land først. I alle fall i denne vinden, sier Bjorvand.

Seks meter høye bølger

— Vi kan få liten storm langs kysten og i fjellområdene, samt enkelte steder innenlands, sier statsmeteorolog Arild Mentzoni som venter bølgetopper helt opp mot seks meter i kveld.

Her kan du se animasjonen av satellittbilder som viser hvordan uværet nærmer seg.

Sikre båten

Kaptein Thomas Ovnan på redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygård i Kristiansand oppfordrer båteiere til å se til båten og sikre den best mulig.

— Man bør fortøye båten ekstra godt, for det er litt utenom malen det været som er nå, sier han og ber folk sikre båten ved hjelp av fortøyninger og fendere.

— Folk bør uansett se til båten og sikre den, sier han.

Er det noen havner som er mer utsatte enn andre når det kommer til vær og vind?

— Ja, det er noen steder som er mer utsatt enn andre. Korsvik Marina er en gammel havn som gjerne er litt utsatt med vær og vind, men havnen blir hardest rammet hvis det blåser fra vest og i kveld blåser det fra øst, presiserer Ovnan.

Superspeed går

Det ser ikke ut som Superspeed får problemer med å seile. Med østlig vind slik vi har nå, ligger Hirtshals i le, og vi skal ikke ha noen problemer med å legge til der. Det blir heller ikke så mye vind at vi får problemer med bølgene, sier Odd Grønberg, linjedirektør i Color Line.