VERD VEKTEN I POTETGULL: Opprinnelig poteter av typen Lady Claire. Foto: Lars Hollerud
FÅR IKKE SAUS: De aller fleste sørlandspotetene blir sørlandschips. Foto: Lars Hollerud
NYE TIDER: Hver potet Kåre Dypesland (t.v.). henter opp fra Hans Øystein Skislands jorde, ender som chips. Foto: Lars Hollerud
EGEN NÆRING: På Hortemo satser noen på bakte poteter. Foto: Lars Hollerud

SONGDALEN: — Ganske snodig, medgir Kåre Dybesland, mannen som høster desidert flest av distriktets gjenværende poteter.

Tidligere i forrige uke høstet han i Setesdal. Fredag hentet han noen tonn fra jorda til Hans Øystein Skisland på Hortemo, fullstendig uten bistand fra skolebarn som innledet høstferie samme dag.

— Høstferie er i alle fall ikke potetferie, lenger. Heller sydenferie eller jaktferie, mener Skisland.

I løpet av replikkvekslingen åpenbares følgende kjensgjerninger.

Begge har gjort plikttjeneste som potetplukkere i barndommen.

Nye tider

Og begge konstaterer at poteta er ikke lenger en selvfølge på middagstallerkenen.

— Nå er det visst bare pasta som gjelder.

— Ja. Pasta med ketchup.

- Men dette er da gode matpoteter, sier jeg og fotograferer årets avling hos Skisland.

— Mulig det. Man alt ender som chips. Sørlandschips kjøper 200 tonn av meg.

- Ingenting igjen til egen middag?

— Ingenting. Skal jeg ha middagspoteter, må jeg til butikken, sier potetbonden på Hortemo.

Ferien forblir

For to år siden foreslo daværende kristiansandsordfører, Per Sigurd Sørensen, å skrelle bort hele høstferien.

Barn skal jo ikke høste poteter, og reiser uansett på ferie når foreldrene vil.

Men ferien kloret seg fast.

Så får de heller hygge seg med litt potetchips i baksetet, som en aldri så liten påminnelse om hvorfor de har fri, de som drar på ferie.