KRISTIANSAND: Det var i januar at nederlenderen, som tidligere har bodd i Bergen, kjørte i land fra ferja på Hampa i Kristiansand. Han ble vinket inn til tollkontroll, men til tross for at bilen ble undersøkt med narkotikahund fant en ikke tegn til stoff.

— Imidlertid oppsto det mistanke om promillekjøring ettersom det lå tomme ølbokser i bilen, og politiet ble tilkalt for at tiltalte skulle blåse alkotest, heter det i dommen fra Kristiansand tingett.

Alkotesten var negativ, og den 37 år gamle nederlenderen fikk kjøre videre. Han reiste sammen med to landsmenn. Disse hadde egen bil, men ble også stoppet ved ankomst.

Spanet

— De ble begge spurt om formålet med turen til Norge, og bilen ble også undersøkt med narkotikahund, uten at det ble funnet stoff, heter det videre.

På spørsmål om hvorfor de to var i Norge svarte de at de skulle besøke venner i Stavanger.

Også denne bilen fikk lov til å kjøre videre, men tollerne bestemte seg for å spane og la seg på hjul da den siste kjørte i retning Stavanger. De tre nederlenderne møttes igjen ved Shell Fidjane.

Stakk av

— Kort tid etter at alle tre var samlet på bensinstasjonen, dukket tollinspektørene opp og de tre ble tatt med til fornyet kontroll av bilene på tollstasjonen ved havna. Ved ny grundig undersøkelse av bilene ble det funnet to kilo amfetaminholdig stoffblanding skjult i hjul-brønnen for oppbevaring av reservehjul, skriver tingretten.

Den ene nederlenderen klarte å stikke av i påvente av undersøkelse av hans leiebil og forsvant ut av landet. Han er pågrepet i Nederland og begjært utlevert av norsk politi.

De to andre ble varetektsfengslet, men saken mot den ene ble henlagt etter bevisets stilling.

Amfetamin

Kripos har analysert stoffet, og funnet en stoffblanding med innhold av amfetamin og koffein. Amfetamin står på narkotikalisten i Norge, mens koffeinholdige legemidler reseptpliktige.

— Tiltalte har benektet enhver befatning med narkotika. Han reiste til Norge utelukkende for å besøke venner og for å klare opp i tidligere arbeidsforhold (feriepenger) samt se på muligheten for nytt arbeid i Norge, som han føler sterk tilknytning til, skriver tingretten.

Mener vennene plantet narkotikaen

37-åringen mener at de to andre nederlenderne har plantet eller plasser narkotikaen i hans leiebil. At hans egne fingertrykk ble funnet på både plastholder og plasteskse i forbindelse med narkotikaen forklarer han med at han bruker disse til fiske og at han som stakk av var kjent med dette.

— Fingeravtrykket på plastholder må ha kommet i forbindelse med at han la en jekk inkludert plastholder og en refleksvest inn i en pose i forbindelse med klargjøring av bilen før avreise, har 37-åringen forklart.

Dette tror ikke retten på og mener at han har innført to kilo amfetaminholdig stoffblanding. For dette dømmes han til fengsel i tre år.