ARENDAL: I Aust-Agder tingrett ble alle de tre dømt i samsvar med tiltalen, og anket dermed dommen. I dag startet ankebehandlingen i Agder lagmannsrett i Arendal.

I tingretten fant ikke dommerne det bevist at mer enn to av de tre gjennomførte selve voldtekten, men tingretten så ingen grunn til å diffrensiere straffen mellom de tiltalte.

I tillegg til fengselsstraff, ble det tre mennene dømt til å betale kvinnen 300.000 kroner i oppreisningserstatning.

ÅSTEDET: Her blir gjerningsmennene pågrepet etter voldtekten i Grimstad. FOTO: ARKIV Foto: Arkivfoto

Store skaderDet var om kvelden 5. juni i fjor at den 23 år gamle kvinnen delvis avkledd løp inn i på et gatekjøkken ved Damskipsbrygga i Grimstad og skrek høyt at hun var blitt voldtatt. Kvinnen ledet politiet til en leilighet hvor tre polske statsborgere ble pågrepet.

Kvinnen hadde store skader på kroppen da hun ble undersøkt ved voldtektsmottaket etter gruppevoldtekten. Undersøkelsen av både tiltalte og offeret levnet ingen tvil om at kvinnen var utsatt for voldtekt.

23-åringen fortalte at to av mennene hadde utført en voldtekt i fellesskap, mens en tredjemann skal ha lagt til rette for voldtekt. Kvinnen skal ha blitt truet og slått gjentatte ganger. Hun skal også ha blitt dratt rundt i rommet av en av mennene forut for voldtektene. Mennene er 31, 37 og 51 år gamle.

— Nøktern og troverdig

Ifølge tingretten framsto kvinnens forklaring som nøktern, troverdig og uten preg av overdrivelser. - Snarer tvert imot, skrev tingrettsdommer Leif Petter Trannum i dommen.

I tingretten fortalte kvinnen at hun var ute for å samle flasker for å skaffe stoff til henne og mannen da hun ble kontaktet av polakkene. Kvinnen mente mennene utnyttet hennes stoffavhengighet for å lokke henne med til leiligheten. I boligen skjønte hun at hun ikke kom til å få stoff, og forsøkte da å forlate leiligheten. Hun ble holdt fanget og utsatt for et stort drikkepress.

Mareritt

23-åringen har fått store problemer i ettertid. I tingretten forklarte kvinnen at hun ikke tør bevege seg utendørs alene og at hun har store problemer med å fungere i dagliglivet. Hun sa også at hun var plaget av mareritt.

Fagdommerne i saken er lagmannsretten: Erland Henriksen, Hanne Helle Arnesen og lagdommer Ivar Danielsen. Fra statsadvokaten i Agder føres saken av aktor Jostein Johannessen.