GARDERMOEN: — Øy! Dere må komme med en gang. Vi har fått et innsmett så vi kan spille inn reklamefilm- NÅ!, sier fylkesleder Chrstian Eikeland til delegatene fra Vest-Agder Frp.

Mens store deler av landsmøtet fortærer slutten av lunsjen trekker vestegdene fram manusene fra lomma. Et av våpnene som skal kapre velgernes gunst er direkte budskap fra kandidatene til velgerne. Filmene skal ut på sosiale medier og kanskje også til utvalgte kinosaler.

NIPUGGING: Kår Glomsaker får beskjed om å legge vekk manuset av produsent Pål Moxnes. Budskapet skal være levende. Foto: Frank Mersland

— Skal det på kino også, spør fylkesordførerkandidat Kåre Glomsaker før han går inn i studio.Fylkeslederen vet ikke om det er nok penger i kassa, men nikker fram et ”kanskje”.

Det blir litt venting på gangen før det er klart. Glomsaker retter på sveisen og ser gjennom manuset nok en gang. Han har tenkt å snakke om arbeidsplassen sin i Nordsjøen. Om oljen som pumpes opp i i store mengder hver dag.

— Oljefondet vokser mot nye høyder…, sier han lavt til seg selv. Deretter tar han fatt i manuset og gjør noen små endringer. På gulvet ved siden av sitter Helene Bjerke Fredheim. 23-åringen står på 4. plass på fylkestingslista. Hun er misfornøyd med sitt eget klesvalg.

— Dersom dette skal på kino hadde jeg valgt en annen skjorte. Jeg ser ut som en kjerring, eller ei Høyre-dame, sier hun før det går opp for henne at sammenlikningen kanskje ikke er helt smart. De andre i delegasjonen ler.

Så åpnes studiodøren og vestegdene vinkes inn. Rommet er et av de travleste under hele Frp-landsmøtet. Mengder med reklamefilmsnutter skal spilles inn denne helgen.

— Hei, mitt navn er Pål. Jeg skal hjelpe dere å få fram budskapet deres på en best mulig måte, sier innspillingsleder Pål Moxnes.

(Saken fortsetter under bildet.)

LØS SNIPP: Helene Bjerke Fredheim får beskjed om å slippe seg løs av Jon Georg Dale før hun skal i ilden. Foto: Frank Mersland

— Skal jeg ha jakka på eller av, spør Glomsaker.- Hva er mest ”deg”, spør Moxnes tilbake.

Glomsaker får beholde jakka, men blir fratatt manuset. Det skal ikke se for stivt ut. Fylkesordførerkandidaten bruker litt tid på å pugge manus. Så rensker han stemmen:

— Oljefondet vokser mot nye høyder, sier han mens han tar et steg nærmere kamera og bruker hendene for å understreke poengene sine.

— Bra, roper Moxnes når han er ferdig.

— Supert!

Så er det 23 år gamle Fredheim sin tur. Hun skal snakke om skole, men filmprodusenten vil hun skal smile mer på slutten av budskapet sitt.

Ett opptak, to, tre.

— Skal vi andre gå ut, spør Glomsaker.

De blir.

FILMKØ: Helene Bjerke Fredheim sitter og forbereder seg mens Christian Eikeland kommer med innspill. Delvis skjult bak Eikeland står fylkesordførerkandidat Kåre Glomsaker og øver på manus. Richard Thomas er med som støtespiller. Foto: Frank Mersland

Fredheim smiler. Og snakker om skolen. Til slutt er produsent Moxnes fornøyd. Seansen har gått i ekspressfart. Kandidatene får beskjed om å stille seg ved siden av hverandre og fyre av hvilke temaer som er viktigst i valgkampen.— Vei og skole, kommer det fra kandidatene.

— Supert, sier Moxnes.

Det har gått 20 minutter. Det hele er over like fort som det begynte.

Filmen kommer til en youtube i nærheten av deg om kort tid.