KRISTIANSAND: Det bekrefter lufthavnsjef Thomas Langeland overfor fvn.no.

Lufthavnsjef, Thomas Langeland. Foto: Jon Anders Møllen

— Jeg kan ikke eksakt si hva Avinor på Kjevik taper under denne streiken. Men tidligere beregninger vi har gjort, tilsier at stans på Kjevik fører til en omsetningssvikt på omkring 300.000 kroner, sier Langeland. til fvn.no.

Seks flyvninger

Tirsdag morgen lettet kun seks fly fra Kjevik før flyplassledelsen så seg nødt til å stenge lufthavnen. Klokken seks trappet Norsk Arbeidsmandsforbund opp vekterstreiken slik at totalt 2500 vektere landet over nå er tatt ut.

— Det er ikke praktisk mulig for oss å gjennomføre flere flyvninger når det ikke er vektere til å kontrollere de reisende. Vekterne går i en fast turnus, og når så stor andel blir tatt ut i streik, blir det umulig, sier Langeland.

Ifølge den lokale streikesjefen i Norsk Arbeidsmanns forbund, Christian Heinecke, er 40 av de totalt 56 vekterne på Kjevik organisert.

Folk forstår

Klokken 06 ble alle de organiserte vekterne tatt ut i streik, men et fåtall organiserte vektere skysset passasjerer gjennom sikkerhetskontrollen fram til siste flyvning klokken 07.10. Da fvn.no ankom Kjevik klokken 06 tirsdag morgen, stod seks vektere klare til første streikevakt.

— Så langt har det bare vært positive tilbakemeldinger. Folk har stor forståelse for at vi streiker, og spør villig hva det er vi krever, forteller vekter Gerd Elin Berntsen til fvn.no.

Og skal vi tro vekterne, er streikeviljen stor.

— Samholdet er veldig bra, og vi streiker så lenge vi må. Det vi krever er en anstendig lønn, sier Heineke til fvn.no.

261.000 kr.

Ifølge fagforeningslederen er begynnerlønnen for en vekter 261.000 kroner etter endt skolegang. Målet for vekterne er å komme opp på lønnsnivået til industriarbeiderne.

— Lønnen er så dårlig at mange nyutdannede vektere velger heller å jobbe i butikken enn å være i yrket sitt, sier Anne Mette Rondeel til fvn.no.

GLISSENT: Det var få reisende fra Kjevik tirsdag morgen. FOTO: JON ANDERS MØLLEN

Lufthavnsjef Thomas Langeland synes vekterstreiken kommer svært ubeleilig.— Tidligere i vår hadde vi askeproblemene som skapte trøbbel for oss. Nå får vi denne streiken. Det er ingen god situasjon for oss. Verst er det for flyselskapene. Men alle som driver butikk på Kjevik taper penger, sier Langeland.