KRISTIANSAND: — Mitt håp er nå at politikerne selv innser hvilket kaos de har stelt i stand. De bør selv stoppe hele saken om eiendomsskatt. Nye informasjonsbrev bør sendes ut og nye klagefrister bør komme. De bør gjøre det før eventuelt Sivilombudsmannen krever det av dem, sier Espen Solum i Huseiernes Landsforbund.

Tidsfrist

Innbyggerne i Kristiansand har frist fram til 28. mars med å klage på eiendomsskatten.

I klagen til Sivilombudsmannen – landets høyeste klageorgan – skriver Solum at Kristiansand kommune ikke overholder lovens krav om å gi borgerne full klagerett, og at hele runden derfor bør annulleres og gjøres på nytt.

Dette begrunner han med flere forhold. Først og fremst rot i informasjonsbrevet som er sendt ut, slik at folk ikke forstår hva salgs skattetakster som gjelder. Dessuten at brevet villeder om hvordan skatten skal regnes ut, og dermed blir det for mange umulig å vite hva man skal klage på.

Ingen nye brev

I formannskapet tidligere i uken var politikerne så enige i denne kritikken at de lover å legge ut ny informasjon om alle eiendommer på internett, men de ville ikke sende ut nye brev.

— I tillegg kommer at ordføreren har vært ute og nærmest bedt folk om ikke å klage. Samtidig har prosjektlederen for skatteendringen sagt at skatten både kan gå opp og ned, etter klage. Dette er nesten å true folk til ikke å klage – og dermed et brudd på lovens klare regler om full klagerett, sier Solum.

Sivilombudsmannens kontorsjef Bjørn A Dæhlin sier han vil se på saken allerede mandag.

Time-out

— Men det er meget sjelden vi griper inn og stopper en sak. Det vanlige er at vi ber alle parter uttale seg, og så gjør vi vedtak i ettertid, sier han.

Solum håper politikerne innser alvoret og innfører en ”time-out” i skattesaken.

— Den ”time-outen” bør de så bruke til å tenke seg nøye om. Når en mann med stor integritet som Karl Robertsen på UiA sier at 50 prosent av hans stikkprøver av eiendommer er taksert feil, da bør noe skje. Kommunen bør si til takstfirmaet at varen ikke er levert. De bør nekte å betale. Hele omtakseringen bør gjøres på nytt, mener Solum.