Advokat Sigurd Klomsæt sendte torsdag en klage til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, etter at begjæringen om ny rettssak for Viggo Kristiansen ble avvist i fjor høst Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansen (31) ble dømt til lovens strengeste straff — 21 års forvaring - for drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (8 år) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000..

31-åringen har hele tiden nektet skyld, og hans advokat Sigurd Klomsæt sendte i dag en formell henvendelse til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD), melder aftenposten.no.

Brevet til EMD er er klage til på at Kristiansen ikke fikk gjenopptatt sin sak i en norsk domstol. Gjenopptakelseskommisjonen avviste denne begjæringen i fjor høst.

Også medtiltalte Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap. Han valgte å tilstå da han ble konfrontert med DNA-bevis, og la skylden på kameraten Viggo Kristiansen.

I klagen til domstolen i Strasbourg hevder Klomsæt at det var flere feil i Jan Helge Andersens forklaring, som bidro til å felle Viggo Kristiansen.

Klomsæt mener også at det ble trukket gale konklusjoner basert på tekniske bevis i saken, blant annet DNA-bevis funnet på åstedet.

Dessuten skal tekniske bevis fra saken være destruert, uten at årsaken til det er kjent, skriver Klomsæt i klagen til EMD.

Klomsæt valgte i januar dessuten å saksøke Gjenopptakelseskommisjonen på grunn av avslaget. Denne saken er ikke behandlet i rettsapparatet.

Viggo Kristiansen soner nå forvaringsdommen ved Ila landsfengsel i Bærum. I 2008 ble han dømt for drapstrusler mot en fengselsbetjent under soningen.