AGDER: — Dette er en trend over hele landet, og vi har nå store utfordringer. Vi strever veldig med å få bosatt de 3500 flyktningene som har fått opphold. Det er verd å minne om at bosetting er en forutsetning for integrering, sier regiondirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Sør (Imdi Sør) Ingrid Sæt

Pr. dato har kun fem av Agders 30 kommuner sagt noe om ekstra bosetting i år og bosetting neste år.

Lindesnes og Vegårshei har sagt blankt nei til bosetting.

Arendal har sagt de ikke vil ha noen ekstra i år, men at de kan bosette 75 neste år. Imdi Sør ba om 95 neste år. Mandal har sagt ja til noen ekstra i år og 40 neste år. De ble bedt om 45. Kvinesdal har sagt de kan ta noen ekstra i år, men vet ikke neste år.

— Av de 30 Agder-kommunene har hele 10 i Vest-Agder og 11 i Aust-Agder bedt om å vente med å svare. Seks kommuner har ikke gitt lyd fra seg i det hele tatt. Fristen var egentlig 14. september, sier Sætre.

Kristiansand skal altså avgjøre neste uke (se egen sak). Da skal også Songdalen kommunestyre si sitt. I Songdalen blir det bedt om bosetting av 30. Rådmannen vil kun si ja til 20 neste år.

Imdi har bedt om bosetting av 290 flyktninger utover "vanlig kvote" i 2012. Neste år ber de om at 1334 flyktninger bosettes på Agder.

— Jeg vil oppfordre kommunene til å ta i mot sin andel, sier Ingrid Sætre, som ikke ønsker å gå inn i noen politisk diskusjon.