STRAND OG BÅTOPPLAG: Denne vesle vika ved Mæbø og Tørbervikodden ligger langs den kommende kyststien. Vika er regulert til friområde og båtopplag. En litt vanskelig kombinasjon kanskje, men kan hende blir her med tid og stunder og god skilting stedet hvor poden din lærer å svømme? Foto: Tore-André Baardsen

FLEKKERØY: I høst starter Parkvesenet å skilte innfartsårene til de sju største friluftsperlene på Flekkerøy: Paulen, Krageviga, Skylleviga, Bestemorsmed, Bergeneset, Høyfjellet og NRK-eiendommen ligger klare.

Halvparten klar

Kyststien skal etter hvert binde alle områdene sammen, og gå rundt hele øya.

Den 20 kilometer lange stien er allerede tegnet inn i Kommuneplanen. Halvparten står klar. Men rundt ti kilometer er ikke klar. Blant annet fordi sjøbodene har hatt en uavklart status, har arbeidet stått stille i flere år.

Utmark er løsningen

Hvis sjøboden er regulert til fritidsbolig, er den regnet som hytte. Dermed er området rundt definert som innmark. Det betyr at allmennheten ikke kan gå forbi inntil hytta.

Men Miljøverndepartementets avgjørelse innebærer at sjøboder beholder status som "bod/lager", også om de som får dispensasjon til 90 overnattinger i året. Dermed blir området rundt boden for utmark å regne.

— At sjøbodene ligger i utmark, betyr at det er fri ferdsel forbi dem, etter friluftsloven. Men der hvor det er bygget brygge forbi, er det litt mer utfordrende. Brygger er private og vi må ha avtale, sier naturforvalter Trond Johanson.

Erik Solheim

Da tidligere miljøvernminister Erik Solheim kuttet den gordiske knuten i fjor, la han til grunn at "alle sjøbodeiere, og i hvert fall alle eiere av sjøboder som blir innvilget dispensasjon, vil bidra aktivt i gjennomføringen av kyststi". Dette innarbeider nå plan- og bygningsetaten inn i avtalene man går gjennom med sjøbodeiere.

— Vi er veldig glade for at prinsippet om kyststi blir en del av avtalene sjøbodeierne lager med kommunen. Det gjør at vi kan gå videre med stien på Flekkerøy, sier Johanson.

Invadere?

– Vil ikke folk føle at de invaderer sjøbodeiere ved å gå langs bryggene deres?

— Vi er nødt til å legge til rette og skilte godt, slik at ferdselen blir naturlig. Men ferdselsrett er ikke oppholdsrett. Man kan ikke regne med å bade overalt, men du skal komme til badeområdene. Dessuten tror vi i første rekke at kyststien vil bli brukt av lokalbefolkningen, som nå får enkel tilgang til sine egne sjønære områder, sier Johanson.