OSLO/KRISTIANSAND: En 71 år gammel mann fra Kristiansand fikk for to år siden diagnostisert kreft i penis. Han fikk operert bort en del av penis på Radiumhospitalet i Oslo, og operasjonen var vellykket.

Nye undersøkelser ble tatt en stund etter, og det oppstod mistanke om at kreften hadde spredt seg. Det ble bestilt en ny operasjon for å fjerne mannens penis fullstendig. Det ble tatt vevsprøver, og noen dager senere, 17. februar 2011, ble han på ny lagt på operasjonsbordet i Oslo.

Denne gangen fjernet man hele penis.

ADVOKAT: Jakob Bakka hos Advokatfirmaet Kjær i Kristiansand representerer den 71-årige mannen som fikk amputert penis. Han tror de som opererte hans klient ikke var klar over at han antagelig ikke trengte operasjonen. Foto: Reidar Kollstad

Bestilte journalen— Jeg hadde mye vondt etter denne operasjonen, og gikk til min fastlege. Etter den første operasjonen, fikk jeg et brev om at alt var bra. Det fikk jeg ikke denne gangen, og spurte derfor etter journalen min. Fastlegen hentet den ut for meg, og da jeg leste hva som stod, fikk jeg sjokk.

- Hva stod det?

— Det stod at biopsien, vevsprøvene som forelå før operasjonen, viste at jeg ikke hadde kreft. Jeg har ikke ord for hva jeg tenkte da jeg fikk høre det, sier mannen, som vil ikke ha navn og bilde i avisen.

— Det er jo en sak folk kan komme til å snakke om. Jeg vil helst bli husket for noe annet enn dette, sier han.

Forundret advokat

71-åringens advokat Jakob Bakka hos Advokatfirmaet Kjær er forundret over kommunikasjonen fra sykehuset. Han går gjennom den med Fædrelandsvennen.

— De skriver ikke om dette prøveresultatet forut for operasjonen overhodet. Jeg tolker dette som at de som opererte min klient, overhodet ikke var klar over at han antagelig ikke trengte operasjonen, sier Bakka.

Dét avviser sykehuset. Legen som gjorde operasjonen, mener fortsatt det ble tatt en riktig avgjørelse.

I dag sliter 71-åringen med store smerter i underlivet. Han sover dårlig og har psykiske plager.

— Jeg har j… vondt. Og jeg føler meg helt innestengt. Spesielt er det vondt med alle seksuelle tanker. Jeg har ikke noe sted å få utløp for dette lengre.

Som en dykkerklokke

— Har du lest romanen Dykkerklokken? Den handler om en mann som har et fungerende hode, men kroppen lystrer ham ikke lengre, og han har mistet språket. Jeg har det litt sånn. Og det gjør vondt i hodet når disse tingene stenges inne i kroppen, sier han.

Nå krever han erstatning for feilbehandling.

— Jeg har takket ja til psykologhjelp. Men uansett hva psykologen sier av trøstende ord, så har de skåret bort manndommen min.

Aggressiv kreft

Overlege i urologi Bjørn Brennhovd opererte 71-åringen.

Han mener begge operasjonene mannen gjennomgikk, var nødvendige.

— Når han kom hit første gangen, hadde han en veldig aggressiv peniskreft. Operasjonen var vellykket, og han var heldig som ikke hadde spredning av kreften, sier Brennhovd i dag.

Pasienten og hans advokat Jakob Bakka mener nå at det ikke var behov for den siste operasjonen.

Forsvarer avgjørelsen

- Mener du fortsatt at operasjon nummer to var nødvendig?

— Han kom tilbake til oss med smerter og betennelse i det som var igjen av penis. Jeg undersøkte ham, og tok prøver. Jeg vurderte den gang, og mener fortsatt, at det var riktig å amputere resten av penis.

- Men prøvene viste at det ikke var kreft lengre?

— Ja. Men de prøvene var ikke helt sikre. Nå vet vi i ettertid at det ikke var kreft i det vi opererte bort. Men der og da hadde mannen store smerter, og det var en mistanke om tilbakefall.

— Har kommunikasjonen med pasienten vært god nok, sett fra sykehusets ståsted?

— Hvis jeg skal ta selvkritikk på noe, så er det at vi kunne informert pasienten enda bedre. Jeg mener bestemt at jeg informerte om disse prøvene også. Men dette er et problematisk felt. Peniskreft er et vanskelig tema å snakke om. Vi kan tydeligvis aldri gi informasjonen ofte nok, sier Brennhovd.

Erstatningskrav

Advokat Jakob Bakka mener det er for tidlig å snakke om størrelse på en erstatningssum.

— Jeg har kopi av meldingen som forelå to dager før operasjonen i Oslo i februar 2011. Det står klart og tydelig at vevsprøven ikke har spor av ondartet kreft. Nå må vi få avklart ansvar og få svar på spørsmålene om hvor stor grad av medisinsk invaliditet og andre lidelser vi snakker om her. Det vil avgjøre erstatningsbeløpet, sier han.

- Hvordan vurderer du saken til din klient?

— Det er klart at han har lidd. Å oppleve at penis amputeres er et stort inngrep. Når han i etterkant får beskjed om at det ikke var kreft likevel, og at et slikt prøveresultat forelå foran den andre operasjonen, da bør det være innlysende at han tar det tungt.

Har oppnevnt sakkyndig

Erstatningskravet fra mannen som fikk amputert penis ligger nå hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). De bruker i snitt et år på å avklare sakene de får til behandling. Denne har de hatt i noen måneder, og NPE har rukket å innhente en del informasjon og har også oppnevnt en sakkyndig i saken, som skal avgi rapport i oktober.

torill_staehr.jpg

— Pasienten, eller hans advokat, vil ha full anledning til å kommentere sakkyndigrapporten når den foreligger, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). - Hva innhenter dere ellers av dokumentasjon i en slik sak?

— Journalen er det viktigste dokumentet, men vi innhenter også epikriser, røntgenbilder og andre relevante rapporter.

Det som gir rett til erstatning, er skade som følge av behandlingssvikt i helsetjenesten.

Saken til 71-åringen fra Kristiansand kan hun ikke kommentere direkte, siden den er under behandling hos NPE nå.