KRISTIANSAND: De siste dagene har Fædrelandsvennen skrevet flere artikler om den manglende mobildekningen i Kristiansand-området. Telenor ønsker å sette opp en rekke mobilmaster i byen, men utbyggingen har blitt stoppet av politikerne i påvente av en ny rapport om strålefaren. 13. september kom rapporten, som konkluderte med at stråling fra mobiltelefoner og trådløse nettverk ikke innebærer noen helsefare.

Rådmannen vil bygge

På bakgrunn av rapporten har rådmann Tor Sommerseth innstilt overfor bystyret at det settes i gang med bygging av flere basestasjoner. I oktober avgjøres saken av politikerne i bystyret.

Bystyrerepresentant Vidar Kleppe (Dem) er likevel skeptisk.

— Jeg er ikke for å gi full gass. Jeg er for at alle skal få dekning, men vi må først høre på innspill fra de eloverfølsomme, slik at vi kan ta hensyn til dem, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

Kleppe har sammen med Jørgen Kristiansen (KrF) og Hans Petter Horve (Miljøpartiet de grønne) gitt uttrykk for bekymring tidligere. Varaordfører Kristiansen innrømmet over Fædrelandsvennen tidligere denne uka at frykten for strålefaren har ført til at utbyggingen av mobilmaster har gått tregt i Kristiansand.

Vil gjøre målinger

Kleppe mener det må foretas en måling av strålingen fra mobilmastene i forbindelse med videre utbygging.

— Kommunen må ha en oversikt over strålingen. Denne undersøkelsen viser at det ikke er noen fare, men så lenge det er folk som får store problemer og blir syke må vi ta hensyn til det. Vi må gå i dialog med foreningen til de eloverfølsomme, som jeg tidligere har hatt kontakt med, sier Kleppe.

Ekspertgruppen som har utarbeidet rapporten har gått gjennom en rekke studier, uten å finne noen sammenheng mellom elektromagnetisk stråling og helseplager hos eloverfølsomme. Undersøkelsen viser også at strålingen fra mobiltelefonen er lavere jo bedre dekningen er. Flere basestasjoner vil dermed redusere mengden stråling folk blir utsatt for.

Kleppe mener likevel at innspillene fra de eloverfølsomme må tas hensyn til.

— Den beste dokumentasjonen er at flere av våre medmennesker er skadelidende, sier Kleppe.

- Viktig å være føre var

Dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen, har overfor Fædrelandsvennen sammenlignet plagene til eloverfølsomme med plagene til allergikere.

— Skal de få som lider av ulike typer elallergi få bestemme samfunnsutviklingen? Vi kan jo ikke hogge ned alle bjørketrærne i landet for å skjerme pollenallergikerne, sa Amundsentidligere denne uken.

Den sammenligningen mener Kleppe ikke er holdbar.

— Allergikere får problemer når ulike ting blomstrer og kan ta medisiner mot plagene. I denne sammenhengen mener jeg det er viktig å være føre var, sier Kleppe.

Horve positiv

Hans Petter Horve (Mdg) stiller seg positiv til en utbygging av mobilnettet.

— Jeg er positiv, så lenge det er faglig dokumentert at det ikke er noen fare. Jeg mener det er viktig at det satses på en bedre dekning i utkantstrøkene, sier Horve.

Horve har sammen med Jørgen Kristiansansen og Vidar Kleppe tatt til orde for å bytte ut trådløse nett i skolen med kabler.

— Jeg har ikke lest rapporten, så jeg må sette meg bedre inn i hva den sier om trådløse nett. Det er her vi har vært mest bekymret og i utgangspunktet er jeg fremdeles for kabling, sier Horve.