KRISTIANSAND: De innleide arbeiderne, fra et foreløpig ukjent firma, drev elektrisk arbeid i roste-anlegget da viften gikk i luften. De skal ikke ha jobbet med selve viften, men oppholdt seg i nærheten, sa verksdirektør Øivind Stenstad på en pressekonferanse klokka 18. Etter det fvn.no forstår er det snakk om ei vifte som kan sammenlignes med en jetmotor på et fly. Viften sørger for avbrenningsluft inn i roste-ovnen ved Rost-avdelingen på Xstrata.

SISTE: Ullevål universitetssykehus melder klokka 18.41 at en av de skadede, en mann (18), er livstruende skadet. Mannens pårørende er varslet om ulykken. Ifølge NTB dreier det seg om hodeskader.

Hør pressekonferansen (lyd) ovenfor, eller video øverst i saken.

LES OGSÅ: Full utrykning til Xstra

LES OGSÅ: Mann (18) kritisk skadet

LES OGSÅ: Leter etter årsaken

LES OGSÅ: Tre skadet i Xstrata-eksplosjon

Kritisk skadet

Fokus siden eksplosjonen har vært å følge opp situasjonen for en 18-åring som er kritisk skadet. Den siste pressemeldingen sier at mannen er kritisk skadet og at tilstanden er ustabil.

— Siden sist har vi konsentrert oss om å gjøre ferdig søket i anlegget for å forsikre oss om at det ikke var flere inne. Søket er nå avsluttet og aksjonen er gjennomført. Først og fremst har vi konsentrert oss om personen som er hardt skadet, sier Stenstad.

— Når det gjelder årsaken til eksplosjonen har vi nå noe bedre idé om sannsynlig årsak. Mye tyder på at eksplosjonen har skjedd i gasstilførselen til en av våre ovner, sier Stenstad.

Svært kraftig

Direktøren karakteriserer eksplosjonen som kraftig.

— Eksplosjonen har vært veldig kraftig uten at bygningen har tatt skade, sier Stenstad. Ifølge direktøren kan man ta skade direkte av en trykkbølge eller mer indirekte. Det er ikke kjent hvordan de tre skadede personene kom til skade.

Rost-anlegg

I dette anlegget brennes svovel av, blir til svoveldioksid, som så blandes med vann og oksygen til svovelsyre. Det produseres også kobberoksid i anlegget. Det er to rost-ovner ved Xstrata. Ingen av ovnene skal være skadet, etter det vi forstår.

Rost-anlegget ligger adskilt fra de mange elektrolyseovenene.

Har du tips eller innspill? Tips oss på 03811 eller tips@fvn.no