KRISTIANSAND: — Dette er kjempegøy. Mat er som dans, man må alltid improvisere litt, sier Matthias Spieler Bugge i kokkegruppa The Flying Culinary Circus. De reiser verden rundt, denne uka var de på Tangen videregående skole for å inspirere unge. Det gjorde de virkelig, og under forelesningen før matlagingen, gikk det ut over antrekket.
— Det var mye glede, energi og galskap. Så røyk buksa, sier Tor Jørgen Kramprud Arnesen, og viser sånn cirka hvordan den lange riften rett under rumpa kom, ved å hoppe og veive med armene. Show er viktig, men sentralt står naturligvis matlagingen.
Teamarbeid
— Det er viktig å ikke bry seg om hva andre mener. Ingenting er rett og galt. Man må ta egne vrier. Og så er det gøyere å jobbe i team, sier kollegaen fra Grimstad, Spieler Bugge.
Og elevene ble garantert inspirert og lot seg glede over en helt annerledes dag på kjøkkenet.
— De lager himla fin og enkel mat. Det at de er veldig kjente er også en inspirasjon til å sette høyere mål, alt er mulig, sier Kristin Nicolaysen.
Morsomme
Over en annen komfyr holder Andreas Nodenes Heggland på med å steke reinsdyr. Han har alltid hatt lyst til å bli kokk, og er om mulig enda mer lysten etter timene med kjendisene.
— De er vanvittig flinke og morsomme. Det er inspirerende å se hvor mye gøy man kan ha det når man lager mat, sier han.
I bakgrunnen beveger en smilende faglærer seg blant hektiske elever.
— Vi vil prøve å skape en interesse og positivitet rundt faget. Det har vært så mye negativt i det siste, men det er så mange muligheter innen kokkeyrket, sier Jacob Spillekom.