Mål: Kristin Nicolaysen syntes det var ekstra stas å ha kjendiskokker på besøk, og at det gir motivasjon til å sette seg høyere mål i faget. Foto: Anne Smith Lorentz
Vilt: Tor Jørgen Kramprud Arnesen danset og showet så det gikk ut over antrekket. Det ble et hull som åpenbarte øvre del av låret. Foto: Anne Smith Lorentz
Laks: Elevene ved kokk- og servitørlinja laget treretters. Forretten var lettrøkt laks med granateple, vinaigrette og pepperot krem. Foto: Anne Smith Lorentz
Mattid: Første rett er servert, og elevene får en liten oppsummering av en av dagens lærere, Matthias Spieler Bugge. Foto: Anne Smith Lorentz
Kristin Nicolaysen har teken på å forme kremen som egg. - Dette har du gjort før, sier Matthias Spieler Bugge. Foto: Anne Smith Lorentz
Lekkert: Forretten ser herlig fristende ut. Foto: Anne Smith Lorentz
Reinsdyrstek: Andreas Nodenes Heggland legger siste hånd på verket før ovnen venter for reinsdyrsteken. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — Dette er kjempegøy. Mat er som dans, man må alltid improvisere litt, sier Matthias Spieler Bugge i kokkegruppa The Flying Culinary Circus. De reiser verden rundt, denne uka var de på Tangen videregående skole for å inspirere unge. Det gjorde de virkelig, og under forelesningen før matlagingen, gikk det ut over antrekket.

— Det var mye glede, energi og galskap. Så røyk buksa, sier Tor Jørgen Kramprud Arnesen, og viser sånn cirka hvordan den lange riften rett under rumpa kom, ved å hoppe og veive med armene. Show er viktig, men sentralt står naturligvis matlagingen.

Teamarbeid

— Det er viktig å ikke bry seg om hva andre mener. Ingenting er rett og galt. Man må ta egne vrier. Og så er det gøyere å jobbe i team, sier kollegaen fra Grimstad, Spieler Bugge.

Og elevene ble garantert inspirert og lot seg glede over en helt annerledes dag på kjøkkenet.

— De lager himla fin og enkel mat. Det at de er veldig kjente er også en inspirasjon til å sette høyere mål, alt er mulig, sier Kristin Nicolaysen.

Morsomme

Over en annen komfyr holder Andreas Nodenes Heggland på med å steke reinsdyr. Han har alltid hatt lyst til å bli kokk, og er om mulig enda mer lysten etter timene med kjendisene.

— De er vanvittig flinke og morsomme. Det er inspirerende å se hvor mye gøy man kan ha det når man lager mat, sier han.

I bakgrunnen beveger en smilende faglærer seg blant hektiske elever.

— Vi vil prøve å skape en interesse og positivitet rundt faget. Det har vært så mye negativt i det siste, men det er så mange muligheter innen kokkeyrket, sier Jacob Spillekom.