KRISTIANSAND :— Vi har tatt 20 prosent av beløpet, og deklarert ut resten. Rumenerne er nå på vei til Danmark, sier kontorsjef ved Tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen fredag kveld.

I formiddag fortalte Fædrelandsvennen om at Tollvesenet stanset to bulgarskregistrerte biler på vei ut av landet.

I bilene var en familie på 16 rumenere som forsøkte å reise ut med 520.000 kroner i bagasjen. Deler av beløpet har de tjent på gårdsarbeid i Lillesand.

Ikke deklarert

Rumenerne hadde dokumentasjon på at pengene var tjent på lovlig vis, men pengene var ikke deklarert til Tollvesenet. Det skulle vise seg å bli en kostbar forglemmelse.

Bringer man mer enn 25.000 kroner i kontanter ut av landet, skal det nemlig deklareres.

— Vi gir dem nå et overtredelsesgebyr på 20 prosent av hele beløpet, drøyt 100.000 norske kroner, sa Breilid etter konfiskeringen av hele summen.

Rumenerne tok ikke lett på gebyret.

— De nektet først å vedta gebyret på 104.000 for ulovlig utførsel av valuta, sa Breilid.

Men saken endte med at de godtok å betale.

Tollvesenet holdt tilbake de 104.000 kronene, og ga tilbake resten av pengene. Rumenerne kom seg da til slutt på ferja til Danmark, men uten en betydelig del av de oppsparte pengene.

En formalitet

Hadde rumenerne deklarert ut pengene på korrekt måte, hadde imidlertid ikke tollpasseringen kostet dem et rødt øre.

— Deklarering er en liten formalitet. I dette tilfellet spurte vi dem om de hadde noe pengebeløp å deklarere ut, og det sa de nei til. Det var først da de skjønte at de ikke kom med ferja, at de innrømte at de hadde penger med seg, sier Breilid.

Med betalingen av gebyret er saken over for Tollvesenet sin del.

— Vi mistenker ingen kriminelle handlinger bak anskaffelsen av pengene for deres del. Hadde det vært tilfellet, så hadde vi konfiskert hele beløpet, sier Breilid.