AGDER: Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har mottatt 225 saker og utbetalt over 10 millioner kroner i erstatning i saker der pasienter har blitt syke av vaksinen Pandemrix. Det melder NPE i en pressemelding tirsdag. Svineinfluensavaksinen Pandermix ble utstedt til 45 prosent av befolkningen i høsten 2009 og vinteren 2010. Av disse kommer 18 fra Agder.

Elleve saker fra Vest-Agder

Norsk pasientskadeerstatning opplyser til Fædrelandsvennen at de har mottatt elleve saker fra personer i Vest-Agder. Det er foreløpig gitt ett medhold og ett avslag. De øvrige ni sakene er fortsatt under behandling.

Medholdet ble gitt til en ungdom som har fått narkolepsi etter å ha tatt vaksinen. Saken som har fått avslag var en voksen person som hevdet å ha fått utmattelsessyndrom som følge av vaksineringen. Norsk pasientskadeerstatning fant ut at det ikke var sammenheng mellom vaksineringen og plagene.

Av sakene som fortsatt er under behandling i Vest-Agder skal tre av sakene dreie seg om barn og unge som kan ha fått narkolepsi som følge av vaksinen. De øvrige seks sakene handler om plager som tretthet, forverret astma og leddgikt. En kvinne som var gravid da hun fikk vaksinen, hevder at barnet fikk hjerneskade som følge av vaksinen.

To medhold i Aust

I Aust-Agder har Norsk pasientskadeerstatning mottatt sju saker der det er gitt to medhold og to avslag.

De resterende tre sakene er fortsatt under behandling.

Et barn fikk narkolepsi og en voksen fikk et regionalt smertesyndrom etter sprøytestikket og disse har fått medhold. To voksne som meldte om tretthet og muskelsmerter har fått avslag. NPE mener at det ikke er sammenheng mellom plagene og vaksinen.

De sakene som fortsatt er under behandling handler om er to voksne og åtte år gamle Einar Eide Lunden fra Gjerstad som alle hevder å ha fått narkolepsi som følge av vaksinen.

Norsk pasientskadeerstatning anslår i en pressemelding at det i 2013 vil bli utbetalt 75 millioner kroner i erstatning til norske vaksineofre.