KRISTIANSAND: Det innrømmer Gry Fuglestad fra Flekkerøya. Vi finner henne i kjøtthyllen i en matvarebutikk i Vågsbygd, og hun synes allerede i dag at maten i Norge er for dyr.

— I dag ønsker vi oss en god suppe, men grytekjøttet vi trenger koster opp mot 300 kroner. Det er mye penger, sier hun. Hun reagerer kraftig på at regjeringen nå foreslår økte tollsatser på biffkjøttet, og dermed blir det trolig høyere priser.

I statsbudsjettet for 2013 foreslår regjeringen å øke tollsatsen for kjøtt av storfe til 344 prosent. Det betyr sannsynligvis at prisen på rimeligere importkjøtt vil øke kraftig.

På matvarebutikken vi besøkte kunne man mandag få entrecote til 129 kroner kiloen, mørbrad til 234 kroner kiloen og pepperbiff til 249 kroner. Enkelte hevder at etter økningen av importtollen vil prisen på storfekjøtt ligge på godt over 300 kroner kiloen.

Dette avviser landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Han fastholder i følge NTB at importert kjøtt og ost ikke blir dyrere i butikken som følge av økte tollsatser.

Omleggingen gjelder til sammen seks tollkategorier av biff/filet av storfe, hele og halve lammeslakt samt faste og halvfaste oster. Varene vurderes å være spesielt viktige for norsk landbruk og næringsmiddelindustri.

— Jeg mener dette er helt vilt, sier Fuglestad. - For et par uker siden var vi i Danmark og kjøpte oksekjøtt til under halve prisen. Hun reagerer på at maten og da spesielt storfekjøttet er dyrt i Norge.

— Ungene er svært glad i biff med bakt potet eller fløtegratinerte poteter. Det hender vi har slike middager på lørdagene. Men med en prisøkning frykter jeg at vi ikke vil ha råd til å kjøpe inn en fem, seks gode biffstykker, sier Fuglestad.

— Jeg røyker, men drikker ikke. I Danmark koster en 20 pakning 41 kroner, her i Norge 92. Jeg mener det er helt galt, det de holder på med, avslutter Fuglestad.