GRIMSTAD/KRISTIANSAND: Agder politidistrikt har tatt ut en foreløpig siktelse på uaktsomt drap mot den 27 år gamle bilføreren som kjørte ned deres kollega. Siktelsen kan imidlertid bli utvidet.

— Siktede er ennå ikke avhørt. Dette vil skje straks han blir overført fra Sørlandet sykehus til politiet. Etter avhør og våre egne etterforskningsskritt vil vi ta stilling til om siktelsen skal forandres til forsettlig drap, sier politiadvokat Leif Aleksandersen til Aftenposten.no.

I tillegg er han siktet for brudd på Vegtrafikkloven fordi politiet mente han ikke hadde vært aktpågivende nok under kjøringen.

Les mer:

Hedret sin døde kollega

— En forferdelig tragedie

Etterlater seg kone og tre barn

Se helikoptervideo fra ulykkesstedet Uvitende

Den 27 år gamle mannen som kjørte på politimannen, var uvitende om følgene av det som skjedde helt inntil klokka 12 i formiddag.

— Jeg har snakket med ham en gang. Det var ved 12-tiden. Da var han uvitende om at politimannen var omkommet, sier advokat Thor Bache-Wiig, som er 27-åringens forsvarer.

— Jeg fortalte ham da om hva som hadde skjedd, sier advokaten til fvn.no.

Bache-Wiig var forsvarer for 27-åringen da han var tiltalt i retten i september i fjor, og skal også bistå ham i denne saken.

— Jeg vet ikke mer om det som har skjedd enn det jeg kan se på nettavisene. Foreløpig er det ikke kommet noen dokumenter til meg, men jeg har forstått at min klient skal fremstilles for varetektsfengsling i morgen, sier advokat Bache-Wiig.

— Min klient sier at han bare har glimtvis hukommelse av kjøreturen. Han sier at han ikke var eller er klar over at han har kjørt på en politimann langs veien. Han begynte å høre rykter om dette på sykehuset i dag, og fikk altså vite mer fra meg. Han er veldig, veldig lei seg og dypt ulykkelig, sier Bache-Wiig til fvn.no.

SORG: Ved Grimstad politistasjon, hvor 48-åringen var ansatt, henger flagget i dag på halv stang. (Foto: Jon Anders Møllen) Foto: Jon Anders Møllen

Advokaten fikk telefonhenvendelse fra 27-åringen i formiddag, og ble også kontaktet av retten.

— Jeg har bedt om at mannen får psykiatrisk krisehjelp fordi han er sterkt nedbrutt, fremholder advokaten.

Han bekrefter at hans klient skal i avhør hos politiet i morgen tidlig, og at han skal være tilstede under dette avhøret.

Dømt åtte ganger

27-åringen ble senest dømt i september i fjor til fengsel i ett år og to måneder. Tre måneder av denne dommen ble gjort betinget.

Mannen har stort sett vært innom det meste innen kriminalitet. Han er blant annet dømt for:

  • To ran

  • Legemskrenkelse

  • Biltyverier

  • Bedrageri

  • Kjøring uten førerkort

  • Narkotikabruk

  • Kjøring i ruspåvirket tilstand

  • Biltyverier

  • Dokumentfalsk

  • Uaktsom kjøring

  • En rekke tyverier

  • Trusler

  • Hastighetsoverskridelser

  • Båret kniv på offentlig sted

I mai i fjor forsøkte han også å kjøre fra politiet. Den gangen kjørte han i høy hastighet gjennom Kristiansand, og ble dømt etter tiltalen som beskrev kjøringen på følgende måte:

«I 60- sonen på Vesterveien kjørte han sikksakk mellom biler i en hastighet av 90-120 km/t. Ved Hellemyr holdt han for høy hastighet slik at han kjørte over en midtrabatt og støtte mot autovernet på motsatt side av kjørebanen slik at det oppstod en skade i bilens front. Etter midtskillet var slutt, noe før Songdalen kommune, kjørte han forbi et vogntog. Møtende trafikk måtte da vike. Ved Rosseland kjørte han i høy hastighet i venstre fil over sletten, til tross for at veien var delt med midtskille. Føringen av motorvognen medførte fare for andre personer».

Den siktede mannen er fra Arendals-området, men opprinnelig født på Vestlandet. Han har ett barn å forsørge.

Sist arendalitten var i retten oppga han kelner som yrke, men han har slitt både med alkohol og narkotika siden barndommen. Han har også tidligere fått psykiatrisk behandling.

La ut spikermatte

Mannen har siden han ble pågrepet i Hannevika i Kristiansand i natt vært innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand, hvor politiet holder vakt. Bilen stoppet i en snøfonn i Hannevika, etter at føreren forsøkte å unnslippe politiet.

Pågripelsen skjedde like over klokken 04, en drøy halvtime etter at den 48 år gamle politimannen ble påkjørt i Grimstad.

Les mer og se video: Politimann kjørt ned i Grimstad

Politimannen var i ferd med å legge ut spikermatte på E 18 ved avkjøringen til Rykene da han ble påkjørt. Bilføreren var på vei vestover, etter at han nektet å stoppe for kontroll kort tid før.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅKJØRT OG DREPT: 27-åringen som er pågrepet etter at en politimann ble påkjørt og drept, er dømt for en rekke hendelser tidligere. (Foto: Vegard Nekstad) Foto: Vegard Nekstad

Ifølge politiet ble den erfarne politimannen meid rett ned. Han døde av skadene han ble påført. 48-åringen var ansatt ved Grimstad politistasjon.

— Særdeles operativ og viktig

  • Den drepte etterlater seg kone og tre barn. Han var en særdeles operativ og viktig kollega. Våre tanker går nå til vår kollegas familie og til hans kolleger, sa politimester Kirsten Lindeberg ved Agder politidistrikt under en pressekonferanse ved politihuset i Kristiansand torsdag formiddag.

Vi fulgte pressekonferansen direkte her

Den antatte fluktbilen hadde store materielle skader da den ble funnet i Hannevika. Det er uklart hvilke skader bilføreren pådro seg. Ifølge akuttmottaket ved sykehuset i Kristiansand er tilstanden hans stabil.

Stjålet bil

Mannen kjørte en Mazda 323 LX. Bilen ble stjålet fra parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret Gulskogen senter i Drammen ved 19-tiden onsdag kveld, opplyser bileieren til fvn.no.

Kvinnen ønsker ikke å uttale seg om hendelsen i Grimstad, men hun hadde ikke fått beskjed om at bilen var funnet fra politiet da fvn.no var i kontakt med henne torsdag formiddag.

Les også: Truet til seg bilen med kniv

Verken politimester Kirsten Lindeberg eller assisterende stabssjef Bård Austad har foreløpig ikke kommentert hva som gjorde at 27-åringen skulle stoppes, annet enn at han var mistenkt for et straffbart forhold.

— Det var involvert patruljer fra Arendal og Grimstad i dette. I denne forbindelse skulle en patrulje fra Grimstad etablere en spikermattesperring ved Grimstadporten. Ting skjedde veldig fort. I forbindelse med arbeidet ble en av kollegene våre rammet av kjøretøyet, som etter hendelsen fortsatte vestover mot Kristiansand, sa Austad under pressekonferansen.

Spesialenheten varslet

Spesialenheten for politisaker er koblet inn i saken.

— De har satt i gang de rutinene de har for å ta vare på etterlatte etter en sånn tragisk hendelse, sier Lindeberg.

Lederen for Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Vest-Norge, Einar Drægebø, ble varslet om hendelsen klokken 05 i natt.

— Når det skjer en slik hendelse setter vi i gang ulykkesetterforskning eller vurderer om vi skal gjøre det. Det er ikke indikasjoner på noe straffbart, sier Drægebø til fvn.no.

Han opplyser at Spesialenheten har fått tilsendt samtalelogger og etterforskningsmateriale fra Agder politidistrikt, og at de har gått gjennom det foreløpige materialet.

Ikke egne etterforskere

  • Vi har fått samtaleloggen mellom de operative enhetene og politiets operasjonsleder. Vi vil også få informasjon om hva ulykkeskommisjonen til Statens vegvesen finner i sine undersøkelser, og politiets etterforskningsmateriale i straffesaken mot bilføreren, sier Drægebø, som er fornøyd med samarbeidet med Agder politidistrikt.

— Vi har vår egen etterforskning, mens de har sin. Så må vi passe på at vi ikke tråkker i hverandres bed, sier han.

Foreløpig har ikke Spesialenheten for politisaker sendt egne etterforskere til Sørlandet.

— Vi vurderer det fortløpende. Men ut fra den informasjonen vi har fått foreløpig, er det ikke noe som gir indikasjon på å sende folk ned, sier distriktslederen.

Fvn.no kommer tilbake med mer.