FARSUND: — Det gikk veldig fint, overraskende fint faktisk, forteller Frans-Arne Stylegar, fylkeskonservator ved Vest-Agder fylkeskommune. Båten de fraktet kalles for en ”kabang” og er en 40-fots seilbåt laget av en eneste lang tømmerstokk. En tradisjonsbåt fra Thailand og Burma.

— Var ikke sikre på at vi skulle klare å flytte på den store kabangen fra Thailand, men det klarte vi jo. Vi la stokker under som ruller, så gikk det overraskende godt, sier Stylegar.

— I gamle dager var jo dette en måte for båtene å unngå den store sjøen på Lista, med å til tider frakte båten på land inne i fjorden, så det var spennende å se at det fungerte. Jeg tror også at de som eide båten var fornøyd, de fortalte oss at de ikke hadde brukt stokker å rulle båten på før, det gjør de kanskje nå, humrer han.

Fra Kon-Tiki-museet

Den noe spesielle båten var på utlån fra Kon-Tiki-museet og ble fraktet over eidet mellom Eidsfjorden og Framvaren på gamlemåten, gjennom et samarbeid med Fylkeskonservatoren, Vest-Agder-museet Lista og museet selv som en slags tjuvstart på Tall Ships Races som går av stabelen i Kristiansand til torsdag.

Foto: Petter Larsen