STAVANGER: Advokat Arvid Sjødin, som forsvarer Helge Ivar Breland Pedersen (38) i den omfattende Ann-Helen-saken, varslet i sitt innledningsforedrag at han vil føre vitner som etter hans mening vil svekke troverdigheten til aktoratets vitner betraktelig.

Aktoratets sak når det gjelder tiltalens mest alvorlige punkt, drap på eks-samboeren Ann-Helen Karlsen (25) i 2005, hviler i stor grad på Pedersens eks-kones nye vitnemål. I tillegg har aktoratet kalt inn vitner som skal forklare seg om episoder der Pedersen og eks-kona angivelig skal ha røpet noe om drapet tidligere, skriver aftenbladet.no.

LES OGSÅ: Ett øyenvitne bærer drapssaken

Vold, rus og penger

— Politiets etterforskning har beveget seg inn i miljøet til tiltalte og hans eks-kone. Her er det snakk om mye vold, rus og personer med store psykiske problemer – her har politiet gått inn og anlagt en bred etterforskning i et belastet miljø og undersøkt om tiltalte kan ha forsnakket seg. Det har medført at en del av de som forklart seg i saken, er personer som kan ha en egen agenda når de har forklart seg til politiet. Derfor har vi innkalt en rekke vitner, som ikke bare skal si noe om hva aktoratets vitner skal ha sagt, men også noe mer om disse personene. Det er nødvendig for å belyse om man kan tro på disse personene, sa Sjødin i retten.

Foto: Arkivfoto

Blant annet vil forsvarerne innkalle en venninne av Pedersens eks-kone som skal forklare seg om en hendelse der eks-kona skal ha brukt venninnens bil som rambukk og kjørt inn i Pedersens bil med vilje.

— Dette skjedde to ganger samme dag og mens tiltalte flyttet ut av deres felles hjem. Dette skjedde kort tid før hun gikk til politiet og endret sin forklaring, sa Sjødin.

Erstatning

De tre bistandsadvokatene i saken har lagt ned påstander om rundt 1,5 millioner kroner i erstatning.

Bistandsadvokat Ørjan Eskeland la ned påstand om opptil 200.000 kroner i oppreisningserstatning for Pedersens eks-kone (aktoratets kronvitne), som han er tiltalt for å ha forsøkt å drepe på Sirdal Høyfjellshotell under tre uker etter det angivelige drapet på Ann-Helen Karlsen.

Bistandsadvokat Solrun Vik la ned påstand om erstatning på opptil 300.000 kroner for hvert av Ann-Helen Karlsens tre barn, og 150.000 kroner for Karlsens mor.

Bistandsadvokat Per Ivar Hessen varslet et "omfattende erstatningskrav" fra eks-samboeren som hevder hun ble voldtatt av Pedersen en rekke ganger fra 1999 til 2002. Hessen la ned en påstand om oppreisningserstatning på 200.000 kroner, og sa han ville komme tilbake til krav om menerstatning og erstatning for påført fremtidig inntektstap.

Eskeland og Hessen varslet også at de vil begjære at tiltalte følger forklaringene til deres klienter fra et annet rom fordi de er livredde ham. Pedersen ble i Stavanger tingrett i januar 2006 dømt for tre tilfeller av grov vold mot sin daværende kone.

Dette til tiltalte motsette seg.

- Sentral rettighet

— Hvis man har sagt noe uriktig, kan det være ubehagelig å forklare seg når han til stede. Det er en sentral rettighet for tiltalte at han får være til stede når viktige bevis mot ham blir presentert. Dette er en alvorlig sak, hvor det er tatt forbehold om en påstand på 21 års forvaring, sa forsvarer Arvid Sjødin.

— Da tiltalte ble dømt for vold mot henne i 2006, sa retten at volden bar preg av mishandling, han er også tiltalt for drapsforsøk mot henne i denne saken. Hun opplever denne saken som meget skremmende. Hun bor på hemmelig adresse, tiltalte har besøksforbud og har voldsalarm. En politimann skal følge henne i retten. Jeg er redd hun vil forklare seg forbeholdent dersom tiltalte er til stede i retten under forklaringen, sa Eskeland.

Aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, støtter bistandsadvokatenes begjæring om at tiltalte forlater salen under forklaringene fra kvinnene som han er tiltalt for å ha voldtatt og forsøkt å drepe.

Tingretten besluttet i ettermiddag at tiltalte må forlate rettssalen når de to kvinnene skal forklare seg. Han vil kunne følge forklaringene deres via lyd- og bildeoverføring til et nærliggende rom.