OSLO: Vest-Agder-representanten kom denne uka med følgende lille utblåsning på Facebook mens han var på vei til hovedstaden:

«I januar og februar kjører Stortinget for halv maskin. Vi er på plass slik at VG og Dagbladet ikke skal bli for kritiske. Vi vedtar nye lover, men våger ikke å bestemme oss for lengre møtedager i disse månedene slik at det også kan bli flere møtefrie dager, skriver han blant annet, og avslutter med:

«Latterlig spør du meg!».

Til nå i år har i underkant av 40 saker vært oppe til debatt eller vedtak i plenum på Stortinget. Skumsvoll mener det er altfor lite til at representantene burde møte jevnlig.

— Dette er jo et behagelig liv, med kun tre timers møteaktivitet i salen på en hel arbeidsdag på Stortinget. Men jeg ville heller brukt tiden hjemme i Vest-Agder eller på alle konferansene vi inviteres på og som vi aldri rekker. Debattene stykker opp dagen vår, sier representanten med åtte år bak seg på Stortinget.

- Få saker

Skumsvoll viser til at det sist torsdag kun var én debatt, mens det denne torsdagen er tre interpellasjoner planlagt i plenum på Stortinget.

Tirsdag var det en rekke innstillinger, og på onsdag er det spørretime. Men Skumsvoll mener at representantene kaster bort tid på mange korte møtedager med få saker på dagsorden. Han ønsker at sakene samles opp, og spres utover færre og lengre møter.

— I januar og februar er det veldig få saker, og slik er det hvert eneste år. Vi kommer inn og møtene i plenum er over etter to-tre timer, mens vi mellom april-juni gjerne sitter i møter til langt ut på kvelden, sier han til Fædrelandsvennen.

— Alt jeg ønsker er at det jevnes ut litt, sier han.

- Frykter kritikk

— Men hva kan man gjøre med dette, Skumsvoll?

— Jeg vet ikke, men lovforslagene kommer jo fra regjeringen, og i min komité (Energi- og miljøkomiteen, jour. anm.), har vi kun hatt et par, tre lovforslag på sakslista hittil i år, og første debatt derfra kommer ikke før 21. mars, sier han.

Han mener også at Stortingets lederskap frykter kritikk dersom de korter ned for mye på møtedagene.

— Jeg tror mange ønsker det jeg ønsker, men man frykter kritikken fra pressen. Dessuten tar det tar lang tid å få til endringer i en så stor organisasjon som Stortinget.

Stortingspresident Dag Terje Andersens (Ap) avviser å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen uten nærmere begrunnelse.

TRIST: NHO-direktør i Agder, Siri Mathiesen, oppfordrer Skumsvoll til å ringe hvis han har for lite å gjøre på Stortinget. Foto: Torstein Øen

– Ingenting å klage overDirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, synes ikke Skumsvoll eller andre stortingspolitikere har noe å klage over.

— En ting er møtene, men det viktigste er arbeidet som skjer mellom møtene. Møteantallet bør ikke gå utover arbeidet på Stortinget, så jeg forstår ikke utsagnet hans helt, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Stortinget settes i oktober, og stortingsrepresentantene går også lange perioder uten møter, sier hun, og fortsetter:

— Det er aldri vanskelig å invitere stortingspolitikere ned til landsdelen, spesielt på mandager og fredager. Nylig hadde vi hele Agderbenken i Flekkefjord. Dette er gode dager å legge opp slike turer på, sier hun.