AKTIV: Takket være rask reaksjon og behandling fra både ektemannen Torleif og sykehuset kan Kirsten Rødli leve et aktivt liv, åtte år etter slaget. Foto: Torstein Øen

AGDER: — Jeg har hatt åtte gode år etter slaget, forteller Rødli fra Vatnestraum i Birkenes. Hun er eksempel på hvor viktig det er å få slagpasienter raskt til sykehuset.

Denne uka er i hjernens tegn ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord. Og det aller viktigste budskapet er å reagere raskt dersom man får mistanke om hjerneslag.

Slag

AKSJON: Nevrolog og leder av slagforum Agder, Arnstein Tveiten (t.h.) sammen med kollega Martin Weisshaar, avdelingsleder nevrologisk avdeling, i resepsjonen ved Sørlandet sykehus Kristiansand<b>.</b> Foto: Steinar Vindsland

— I 2012 ble det lagt inn 947 sørlendinger med slag ved Sørlandet sykehus. På landsbasis får rundt 15.000 mennesker i året hjerneslag og med eldrebølgen vil disse tallene øke betydelig fremover, sier nevrolog og leder av slagforum Agder, Arnstein Tveiten.Sammen med kollega Martin Weisshaar, avdelingsleder nevrologisk avdeling, oppsøkte han standen om Hjerneslag i resepsjonen ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Tallene er hentet fra det ferske hjerneslagregisteret som ble opprettet i 2011, men først de siste få månedene har det kommet inn såpass mye tallgrunnlag at det kan brukes.

Raskest

Sykehuset er ett av de aller raskeste i Norge med å reagere på slagmeldinger og tiden det tar fra pasienten kommer inn døra på sykehuset til behandlingen iverksettes.

For Rødli kom slaget som et sjokk.

— Jeg ante ingenting, hadde bare hentet meg en kopp kaffe og satte meg i godstolen i stua. Så sank jeg plutselig bare sammen, forteller hun.

Ambulanse

Mannen, Torleif Rødli, skjønte med en gang at noe var galt. Han rusket i henne, snakket til henne, men fikk ingen reaksjon. Umiddelbart ringte han 113, og fikk sendt opp ambulanse.

— Jeg så at han så på meg, kjente at han rusket i meg, men det skjedde liksom utenfor meg selv og jeg klarte ikke snakke, sier Rødli som ble lammet i høyresiden under slaget.

AKTIV: Takket være rask reaksjon og behandling fra både ektemannen Torleif og sykehuset kan Kirsten Rødli leve et aktivt liv, åtte år etter slaget Foto: Torstein Øen

I dag elsker hun sykursene med lappeteknikken patchwork. Selv om hun ble noe svekket, og dermed uførepensjonert, har hun et innholdsrikt og godt liv.— Jo raskere pasienten får behandling, jo mindre senvirkninger blir det. Og det bør aldri ta lenger enn 4,5 timer, sier Tveiten.

Den vanligste behandlingen er å gi blodproppoppløsende midler, slik at blodet får strømme fritt til hjernen. Også på dette området er Sørlandet sykehuset ett av de aller beste i Norge. Det vil si at de gjør det oftere enn de fleste sykehus.

Derfor er FAST-listen et viktig verktøy for å sjekke om det er slag:

F jes: Det oppstår lammelse i ansiktet, vedkommende smiler skjevt

A rm: Lammelse i arm, kan ikke holde armen løftet

S pråk: Språkforstyrrelse, vedkommer finner ikke riktig ord

T ale: Taleforstyrrelse, utydelig tale

Dersom ett eller flere av disse symptomene oppstår bør man umiddelbart kontakte 113. Rødli har stilt opp på en rekonstruksjon av det som skjedde i en video produsert av helsefilm.no. Filmen kan du se lengre oppe i artikkelen.