LILLESAND: — Besøkstallet i 2011 var 5.308 personer. I fjor ga omvisninger, skoleopplegg, foredrag og utstillinger 6.692 besøkende. Legger vi til andre arrangementer som trakk rundt 1.600 besøkende er vi oppe i totalt 8.292 gjester. Dette er rekord i museets historie, og ganske suverene tall med tanke på byens størrelse og museets budsjett, sier museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal i årsrapporten.

I årsrapporten hennes kan en videre lese at museets ferske hjemmeside fikk tett på 32.000 besøkende i løpet av 2012 og at toppdagen var 14. desember med 372 besøk.

— Museet er også på Facebook og får stadig nye "likes", sier Høegh-Omdal.

Mange gaver

Museet fikk i fjor også en rekke gaver, som en kvinnebunad fra Åmli, en kapteinsuniform, flere utstillingsdukker, historiske roser, en måneskinnslampe, kakefat i sølvplett, bøker, skøyter, håndbrodert frivaktsarbeid, gamle stumfilmruller, komplett vevstol, et Victrola musikk-kabinett med en stor samling 78-plater og i tillegg en egen 78-platesamling fra annen giver, forteller Høegh-Omdal.

Fjorårets store utstilling var "Junaiten i Lillesand", en utstilling om emigrasjonstiden og Kennedy-familiens tilknytning til Lillesands-damen Mathilde Heldal, som tross sitt medfødte handikap, en klumpfot, ble sjefskokke i familien med tidvis engasjement i Det hvite hus.

Dugnadsånd

— Men Junaiten var ikke den eneste overraskelsen i fjor. Den unge og dyktige filmfotografen Jørgen Haugeplas Søhagen var sannelig også en overraskelse, og det samme har det vært å oppleve dugnadsånden på snekkerverkstedet og i registreringsgruppen. Å ha folk rundt seg som uoppfordret gjør en innsats for museet, det er stort. Det viser at vi vil mer enn oss selv. Det er jeg både takknemlig og ydmyk overfor. Derfor vil jeg igjen si takk for at jeg har fått oppleve dette året, sier museumsbestyreren.

Er gjerrige

Hun legger til at økonomisk sett gikk museumsåret med overskudd i forhold til driftsbudsjettet. Dette takket være uvanlig høye billettinntekter og mange besøkende utenfor normal åpningstid, som cruisegjester, folk på byvandringer og andre.

— Jeg må vel ha lov til å si at overskuddet også skyldes en stor grad av gjerrighet og nøysomhet. Museet har sannelig ikke hatt mye å rutte med., sier Høegh-Omdal.