VENNESLA: — Det er veldig stille i det store huset. Jeg er ikke flau for å si at det blir noen tårer når vi snakker sammen på Skype, sier Ron Derksen. Den nederlandskfødte mannen har bodd i Norge i 15 år og er norsk statsborger. For to år siden møtte han Denise Pereira. Mens hun ventet på svar på oppholdssøknad giftet de seg. For en måned siden ble Pereira og hennes to barn, Ximene (17) og Estevao (13) sendt ut av Norge med endelig avslag på sin søknad om opphold.

De sitter fortvilet i Brasil og vet ikke hvor de har fremtiden sin. Barna føler seg helt norske. Etter seks år i Norge er det her barna har språket og identiteten sin. Det er her Denise har mannen sin.

Tjener ikke nok

Hovedårsaken til utsendelsen er at hennes ektefelle ikke tjener de 242.440 kronene i året Utledingsnemnda (UNE) mener skal til for å forsørge en familie. Inntekten falt for mye da hans rett til sykepenger gikk ut og han måtte over på arbeidsavklaringspenger.

Kvinnen fikk selv ikke lov til å jobbe i Norge.

SPLITTET: Denise Pereira (f.v.), Estavao Campos, Ximene Campos og Ron Derksen bor nå i hver sin verdensdel. Her er de fotografert under en demonstrasjon venner arrangerte for å la familien bli i Norge. Foto: Kjetil Nygaard

— Etter jeg ble syk og kom på arbeidsavklaringspenger fikk jeg utbetalt forsikringspenger. Når jeg trekker fra utgiftene jeg før hadde til pendling, så sitter jeg igjen med mer penger enn før. Men slik regner ikke myndighetene, sukker Derksen. Han har i en årrekke jobbet som vaktmester i Kristiansand kommune og hatt fast og grei inntekt. Etter mye fysisk arbeid har han fått prolaps i ryggen og en vond nakke. Derksen regner med at utredningene munner ut i at han blir cirka 50 prosent uføretrygdet. Klarer han å finne en deltidsjobb kan han tjene nok til å forsørge sin nye familie. Hvis ikke blir det for lite.

Nektet jobb

Derksen mener selv han har nok penger til å forsørge hans hustru og de to barna, i tillegg til at han har delt forsørgeransvar for sine egne to barn fra et tidligere ekteskap.

Denise Pereira fikk selv ikke lov til å spe på familiens inntekt. Hun har bachelorgrad fra universitetet og skal ha hatt jobbmuligheter, men har ikke kunnet benytte seg av disse siden hun ikke hadde arbeidstillatelse.

Fædrelandsvennen har sett dokumentasjon på at to selskaper ønsket å benytte henne som tolk og portugisisk-lærer. Blant annet har hun undervist på Aftenskolen, som ønsket å beholde henne.

Det har i tillegg vært interesse fra oljerelaterte virksomheter som kunne hatt bruk for hennes språkkunnskaper.

— Hun er en godt utdannet ressursperson, og kunne gitt mye positivt tilbake til Norge, mener Ron Derksen. Han er svært fortvilet over både situasjonen til kona og de to barna. Gutten mistrives i Brasil.

Håper på løsning

— Jeg skal få dem tilbake. Det må bare gå på ett eller annet vis, sier Derksen. Han håper han kan klarer å øke inntekten slik at han kan ta familien tilbake. Hvis ikke vet han ikke hvordan fremtiden blir.

— Jeg er så glad i Norge. Jeg har ikke hatt noe å utsette på landet før dette skjedde. Nå føler jeg at familien måtte reise ut av Norge fordi jeg ble syk, sier Derksen.

Tjener for lite

UNE begrunner avslaget på oppholdssøknaden med at vilkåret om underhold ikke er oppfylt. Ron Derksen tjener for lite.

TOMROM: Ron Derksen tjener for lite til at kona fra Brasil fikk oppholdstillatelse. Foto: Kjartan Bjelland

Utlendingsnemnda har vurdert anmodning fra barnevernet om å la 13-åringen bli. De har vurdert barnas sterke tilknytning til Norge, deres langvarige opphold i landet, barnas sterke forhold til stefaren og menneskelige hensyn. Ingen av argumentene var sterke nok til å la moren og hennes to barn få bli.

"På bakgrunn av innvandringsregulerende hensyn har UNE kommet til at tillatelse ikke bør innvilges", står det i begrunnelsen fra UNE.

Vil ha kjærlighetsvisum

Kristin Øygarden (V) mener den brasilianske kvinnen og hennes to barn burde få oppholdstillatelse i Norge.

— Vi vil senke de økonomiske kravene for familieinnvandring og innføre et 12 måneders kjærlighetsvisum, sier Øygarden. Hun har engasjert seg i saken til Denise Pereira og hennes to barn.

— Ron skammer seg over at han har blitt syk. Han lengter etter kona si, og bekymrer seg for barna han har blitt så glad i, sier hun. Venstre mener det er urettferdig at Norge behandler folk på denne måten.

— Å sette en nedre økonomisk grense for hvor mye en må tjene, som er høyere enn det velferdsgodene sikrer oss, rammer de som er fattige, syke eller uheldige, sier Øygarden som er andrekandidat til stortingsvalget for Venstre i Aust- og Vest-Agder.

Øygarden og Venstre vil gi lengeværende barn og barnefamilier opphold i Norge, og vil gjøre det lettere for asylsøkere å jobbe.