KRISTIANSAND: — Noen spurte hvorfor jeg gadd, mens andre syntes det var kjempegøy, sier Stian Tvedt som reiser gjennom AFS Norge på utveksling til Kina til høsten.

Egentlig hadde han tenkt seg til USA.

— Men det var før jeg begynte med kinesisk på KKG, sier 17-åringen fra Flekkerøy.

Interesse for kinesisk kultur var årsaken til at han valgte kinesisk som fremmedspråk på videregående. Og at han er interessert i kampsport. Han trener karate og har drevet med både kickboksing og den filippinske kampsporten Kali.

I Kina som andre land kan det ta tid å få vertsfamilie, så han vet fortsatt ikke hvor i det enorme landet han havner. Det er heller ikke som i USA der man kan velge stat, men det er mulig å ytre ønske om by eller provins.

Stians ønskeliste er byen Xi'an sør for Beijing, kjent for sine terrakottasoldater, havnebyen og verdensmetropolen Shanghai på Kinas østkyst eller Chengdu sør i Kina.

Som utvekslingsstudent må han begynne på vanlig kinesisk skole, lære seg mandarin og streve med et innviklet skriftspråk.

— Jeg synes det er kjempegøy med kinesisk og får sikkert bruk for det seinere, sier han, og har allerede planer om å reise tilbake for å studere i landet.

AFS Norge sender totalt seks utvekslingsstudenter til Kina i høst.

— Den som tar den ekstra utfordringen, vil få mye igjen for det, mener Gunhild Sølvberg, presseansvarlig i AFS, med rundt 50 destinasjoner i sin portefølje.