FROLAND: — Da er den etterlyste personen som stakk fra sykehuset i Kristiansand pågrepet på en bopel i Froland. Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Siktede er nå i politiets varetekt, opplyser Ove Austenaa, operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Politiet opplyste tidligere fredag kveld at de kikket etter 30-åringen, men at de ikke visste hvor han var. Utover fredagen søkte store politistyrker fra Agder politidistrikt på flere adresser i Froland og Arendal etter mannen. Jourhavende politijurist ved Agder politidistrikt bekrefter til Fædrelandsvennen at mannen er pågrepet.

Væpnet politiaksjon

Det var bevæpnede politimannskaper som aksjonerte.

- Vi hadde gitt bevæpningstillatelse, men det var ikke behov for å bruke våpen. Per definisjon var mannskapene bevæpnet, sier operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Politiets etterforskning førte fram til pågripelsen. 30-åringen meldte seg ikke selv for politiet.

- Vårt arbeid førte fram. Han ville ikke melde seg selv, sier Austenaa.

Operasjonssentralen i Kristiansand loggførte pågripelsen klokken 20.42. 30-åringen ble kjørt til politiarresten i Arendal, men skal senere kjøres videre til Kristiansand. Han var ikke skadet eller i en slik tilstand at han måtte fremstilles for lege før han kunne settes i politiarresten.Ingen andre personer er pågrepet eller siktet i forbindelse med aksjonen.

Har rømt før

30-åringen rømte også i fjor fra psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. 2. pinsedag 2012 stakk mannen av i forbindelse med frigang på sykehusområdet.

Det var under lignende omstendigheter at han forsvant torsdag.

— Man skal ikke ta sjansen på å la personer med en slik bakgrunn gå rundt på egen hånd, sa stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Fædrelandsvennen tidligere fredag kveld.

Også tillitsvalgt Geir Iversen i politiet var forberedt på at det kunne oppstå vanskelige situasjoner som følge av at 30-åringen var på flukt.

På sykehus

— Dette er ikke hyggelig. Vi er forberedt på det verste, en forfølgelse eller en farlig situasjon, sa han til Fædrelandsvennen.

Den nå 30 år gamle mannen meide ned polititjenestemannen Børge Ivarsen like utenfor Grimstadporten i forbindelse med en biljakt natt til 4. mars 2010. Livreddende behandling ble igangsatt på ulykkesstedet, men livet sto ikke til å redde. Mannen som kjørte ned Ivarsen ble dømt til fem års fengsel, men har i lengre tid oppholdt seg på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand.