— Det er ikke tvil om at dette er to hunder, og ikke ulv. Den ene er litt mindre enn den andre, sier Skåtan til Fædrelandsvennen.

Tirsdag fortalte Harald og Kenneth Kleveland at de hadde sett to ulver traske over jordet på Stallemo i Øvrebø. Fædrelandsvennen var på stedet og tok bilder av sporene.

— Jeg er bombesikker på at det var to ulver som gikk sammen. De var store og mørkegrå i fargen, sa Harald Kleveland (69).

- Ikke i nærheten

Oppsynsmannen mener derimot han kan dokumentere at det ikke er gråbein som var på ferde.

— Flertallet av sporene er sju-åtte centimeter brede. Ulv har en helt annen dimensjon. Dette var ikke i nærheten. Ulvespor er tre ganger så store i areal, sier rovviltansvarlig Jon Erling Skåtan.

FOR SMÅ: Rovviltansvarlig Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn sier ulvespor er tre ganger større i areal enn sporene som ble funnet i Øvrebø. Foto: Sondre Steen Holvik

Han sier skrittavstanden også avviker betydelig.— Ulven har en skrittavstand på 1,5 til 1,6 meter, her var det én meter. Dessuten var det usymetrisk gange og spor over alt. Når rev og ulv beveger seg er det et rett tråkk, sier oppsynsmannen.

Skåtan mener Kleveland har sett to hunder, og antyder at det kan ha vært jämthunder som er svært lik ulv.

- Temmelig arrogant

Også grunneier Torleif Stallemo hevder overfor Fædrelandsvennen at han senest på søndag målte spor på 10-12 centimeter på Stallemo. Han er ikke i tvil om at ulv lusker i Øvrebø.

— Det er bestandig det samme. Gode observasjoner blir kategorisk avvist av Statens naturoppsyn. I dette tilfelle har man tydelige spor med en størrelse som er forenelige med ulv. Da er det temmelig arrogant å avvise det på denne måten, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.

Grunneieren i Øvrebø reagerte med vantro da han leste at Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn sporenstreks avviste at Kenneth og Harald Kleveland hadde sett et ulvepar.

— Avtrykkene var akkurat like store som spor jeg fant på eiendommen i romjula. En ulv hadde da gått like nedenfor huset mitt. Like etter at jeg fant sporene så kona mi ulven dilte langs veien, forteller Stallemo.

Grunneieren varslet inn funnet til Fylkesmannen i Vest-Agder på mandag, men har ikke hørt noe.

Flere observasjoner

Stallemo mener det har vært ulv i området over lenger tid. Han forteller at datteren møtte en ulv på kloss hold for fire-fem år siden.

— Hun sto ved noen busker i hagen da det plutselig kom pilende ut en ulv. Da vi lette i området bak huset hvor ulven kom fra, så fant vi et dødt rådyr, forteller Stallemo.

FOR SMÅ: Rovviltansvarlig Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn sier ulvespor er tre ganger større i areal enn sporene som ble funnet i Øvrebø. Foto: Sondre Steen Holvik

Harald Kleveland var sammen med Jon Erling Skåtan onsdag for å undersøke sporene.— Han hevdet på nytt at sporene er for små, men jeg holder på mitt. Jeg har inntrykk av at naturoppsynet ønsker å roe ned folk og ikke skape redsel. De nekter for at det er ulv helt til dyret er skutt og det ikke lenger kan avvises, mener Kleveland.

— De skal få lov til å mene at de har sett ulv, men dette er ikke noe å diskutere. Jeg forstår at det er litt nedtur å få vite sannheten når man har gått så hardt ut. Men vi kan ikke slutte å fortelle sannheten selv om folk blir støtt, sier Skåtan.