KRISTIANSAND: — Jeg ser på dette som et gjennombrudd i den kampen ansatte og studenter ved Universitetet i Agder har stått i, sier Alf Holmelid (SV).

I forskningsmeldingen som ble lagt fram fredag formiddag, foreslår regjeringen en full gjennomgang fordelingen av penger til høyere utdanning.

Til nå har ordningen vært slik at de gamle universitetene har fått mest i støtte. Samtidig har de nye universitetene klaget på at de fortsatt blir finansiert som høyskoler og dermed fått vesentlig mindre til forskning.

Behandles likt

Holmelid mener det nå er stor sjanse for at UiA blir behandlet på lik linje med de andre universitetene når midler skal fordeles. Det vil i så fall bety mer tid til forskning for de ansatte ved UiA.

— Til nå har det vært slik at forskere ved UiA har fått mindre tid til forskning enn forskere ved de gamle universitetene. Samtidig har de blitt målt på samme måte, sier Holmelid.

Både på Agder-benken og på universitetet har folk irritert seg over det de oppfatter som en urettferdig fordeling av midler til høyere utdanning.

— Det som skjer nå, er at de skjærer gjennom den gordiske knuten. Med de tydelige argumentene vi har, kan de ikke gjøre annet enn å forandre måten ressursene blir fordelt på, sier Holmelid, som selv har vært forskningsdirektør ved UiA.

Gjennomgang

Forskningsmeldingen ble lagt fram av statsministeren på en konferanse kl 12.00 i formiddag. I en pressemelding om meldingen står det at regjeringen vil:

"Gjennomgå finansieringen av universiteter og høyskoler for å sikre økt kvalitet i forskning og utdanning"

Meldingen ble presentert av Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Bergen.

Regjeringen vil også lage en langtidsplan for forskning etter modell fra Nasjonal transportplan. De lover tiltak for å få slutt på alle midlertidige stillingene innen høyere utdanning og de vil innføre doktorgrader innen offentlig sektor på samme måte som i næringslivet.