Kinshasa, Kongo/Oslo: — Jeg oppfatter det som at de ønsker å mistenke meg og ansvarsfraskrive seg selv, sier French tilAftenposten.

Aftenposten møtte i går Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa i Kongo. Da er det gått drøyt to døgn siden han fant kameraten Tjostolv Moland død på cellen.

Inne på fengselsområdet sitter French på en plaststol. Han er iført vanlig fritidstøy og tar oss vennlig imot.

— Jeg fant min venn død i cellen som vi delte. Jeg sjekket puls og åndedrett og kunne fastslå at han var død, sier French.

Fengselet er omkranset av høye murer med piggtråd. Innenfor er det yrende liv av militære, funksjonærer og besøkende. Han sier selv at han har bare venner i fengselet.

— Det er på utsiden av fengselet at fiendene mine er, deriblant ledelsen i hæren, som jeg har en lang historie med. Det er tydeligvis noen som er ute etter å skylde på meg. Jeg oppfatter det som at de ønsker å mistenke meg og ansvarsfraskrive seg selv, sier French.

Tirsdag ble det kjent at den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet har utpekt Moland som mulig mistenkt.

- Totalt absurd

Både moren og faren til avdøde Moland omtaler anklagene mot French som helt absurde.

— Selvsagt totalt absurd, men helt i stil med tidligere handlemåte, skriver Knut Moland på bloggen til familiene til Moland og French.

Han mener at dette er et nytt forsøk på å presse penger ut av nordmennenes situasjon i Kongo.

— De vet de ikke får penger for en død mann. Nå prøver de å høyne verdien på det gisselet de har igjen, skriver Knut Moland på bloggen.

Kripos sender mannskap

Kripos sender ned fire personer for å bistå under obduksjonen i Kongo. De vil sannsynligvis dra i løpet av onsdagen. Advokat Hans Marius Graasvold sier at kongolesiske myndigheter har garantert at det ikke vil bli foretatt noen obduksjon før Kripos er på plass.

— Det har de sagt også tidligere, men de har gjentatt disse garantiene overfor Utenriksdepartementet, sier Graasvold.

Graasvold, som har vært nordmennenes advokat i forbindelse med mulig soningsoverføring til Norge, reiser nå til Kongo så fort han har fått visum, for å bistå French under situasjonen som har oppstått.

Også han mener mistanken mot French er «fullstendig meningsløs».

— Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene. Det er ingenting spektakulært i forbindelse med dødsfallet, men vi er ikke klar for å kommentere dette av hensyn til familien. Det er også grunn til å avvente obduksjonen, som jeg regner med at én gang for alle vil fortelle hva som har skjedd, sier Graasvold.

- Støtter meg 100 prosent

French sier til VG at det er naturlig at han er under etterforskning, ettersom «det var to mann innelåst på en celle, og nå er den ene død». Han poengterer imidlertid overfor Aftenposten at «absolutt alle i fengselet støtter meg 100 prosent».

— Alle vet det er politikk, det de driver med. Det er en ekstra belastning å angripes av fiendene mine utenfor. Så all mulig støtte fra Norge og Storbritannia er fordelaktig akkurat nå, sier French, som også er britisk statsborger.