KRISTIANSAND: Hvis du skal ut på det private leiemarkedet må du, i følge tall som Fædrelandsvennen har fått fra Finn.no, ut med 5731 kroner i måneden for en leilighet eller hybel i Kristiansand.

Mange synes boligprisene er stive og søker på studentboliger som drives av Studentsamskipnaden i Agder (SiA), men her er det svært trangt om plassen.

Det private boligmarkedet i Arendal og Grimstad derimot, opplever at det i år er over 30 prosent flere boliger til leie sammenlignet med samme periode i fjor. I Kristiansand er økningen på 12 prosent. Dette er private utleiere som vet å dra nytte av desperate studenter på boligjakt.

— Studentene bor seg i hjel

— Det er ikke rart boligprisene på det private markedet er høye. Boligmarkedet er overopphetet, og et sentralt virkemiddel for å dempe prisgalloppen er å bygge flere studentboliger. Flere studenter vil da finne seg studentbolig, og ikke lenger være med på å drive opp prisene på det private markedet, sier leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), Øyvind Berdal.

Savner engasjement: Leder for Norsk Studentorganisasjon, Øyvind Berdal, mener at staten må ta grep om boligsitasjonen. - Det må bygges flere studentboliger, dette vil føre til en prisnedgang på det private markedet, sier han.

Han mener at staten må ta sin del av skylden for boligproblematikken studentene nå står overfor. Både når det kommer til mangelen på studentboliger og prisene på det private markedet.Berdal forteller at det i dag bevilges 1000 studentboliger årlig, dette sikrer 14,7 prosent av alle studenter i Norge tak over hodet. Men NSO-lederen sier at tallet burde vært mye høyere.

— Her må regjeringen ta tak og bevilge minst 1500 studentboliger i året. Det vil følge opp dagens satsning på 1000 og være et skritt nærmere at en av fem studenter kan bo i studentboliger, sier han.

Berdal mener det er helt umulig å leve som heltidsstudent i dagens samfunn slik som ordningen er i dag. Han mener at studentene fort kan "bo seg i hjel".

— Tatt i betraktning en studiestøtte som ikke strekker til for å finansiere en students hverdag, og at studenten dermed må jobbe deltid eller få støtte hjemmefra, gjør dagens boligsituasjon det vanskelig for studenter. Studiestøtten må økes og det må bygges flere studentboliger, konstaterer NSO-lederen.

Søker tidlig

Det har vært unormal stor pågang hos SiA i år. Studentsamskipnaden har 20 prosent flere søkere i år sammenlignet med samme tid i fjor. De aller tidligste søkerne legger inn en søknad om studentbolig allerede i februar, hele fem måneder før studentene får svar på om de er tilbudt studieplass eller ikke. Heming Bentsen i SiA synes det er synd at så mange står uten plass å bo. Han forteller at studentsamskipnaden sårt kunne trengt flere studentboliger.

— Vi trenger flere, mange flere. Vi fikk 200 nye boliger i august i fjor og det er allerede flere under planlegging, sier han og håper at de nye boligene skal stå ferdig rundt årsskiftet 2013-2014. Bentsen anbefaler studenter som vet de ligger langt nede på ventelisten, å bruke SiAs egen hybelformidlingstjeneste.

— Denne tjenesten er gratis for både utleiere og studenter. Selv om vi ikke kan tilby alle en plass å bo, kan vi i alle fall hjelpe dem videre, sier han.

...men Lise vil kjøpe

I stedet for å leie, ønsker Lise Strandenæs (21) fra Stavanger å kjøpe bolig før studiestart.

— Nå har jeg muligheten til å kjøpe bolig, og da vil jeg benytte meg av den sjansen. Jeg vil heller betale på en leilighet jeg eier selv, i stedet for å betale til en utleier, sier hun.

I går var Strandenæs på visning i en blokkleilighet på Lund, en leilighet med prisantydning til rett over 2,2 millioner kroner. I løpet av uka skal hun på tre visninger til, to på Lund og en på Grim. Sparing og litt hjelp fra snille foreldre er hemmeligheten til at hun allerede nå kan bevege seg ut på boligmarkedet..

— Det er jo et privilegium å kunne komme seg inn på boligmarkedet allerede nå. Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å tjene på å kjøpe bolig så tidlig, sier hun og forteller at hun har fulgt nøye med på boligmarkedet i byen etter at hun fikk plass på studiet rettsvitenskap ved Universitetet i Agder.

- Mye for pengene

Selv føler ikke Strandenæs at Kristiansand er en dyr by sammenlignet med flere andre storbyer. Hun har tidligere vært leietaker i Bergen i ett år, hun mener at man som boligkjøper får mye for pengene i Kristiansand.

— Jeg så at det var stor etterspørsel av boliger i Bergen. Da går prisene opp og man får som kjøper gjerne mindre for pengene enn det jeg gjør her, sier hun.

Den fremtidige studenten sier at hun skal tenke godt gjennom kjøpet før hun bestemmer seg, det er noen kriterier hun legger stor vekt på.

— Prisen har jo selvsagt mye å si, men ellers ser jeg også på beliggenhet og planløsning, sier hun.

Dersom hun skulle være så heldig å få en bolig med to soverom, har hun allerede planen klar.

— Da skal jeg leie ut det ene soverommet, så sparer jeg noen kroner der også, sier hun.