Sarkom kan oppstå hvor som helst i kroppen, og tas ofte for å være noe helt annet enn livstruende kreft.

— Hos barn forveksler man gjerne med voksesmerter, eller man kan tro det er betennelser eller idrettsskader. Med noen krefttyper blir pasientene slappe og trøtte, og går ned i vekt. Disse kreftpasientene kan ofte virke helt friske, sier Lotta Våde.

Hun er sykepleier ved Radiumhospitalet, og har jobbet med sarkompasienter i 15 år. Av alle kreftpasienter i Norge er det kun én prosent som har sarkom.

— Hvis pasientene kommer til oss og ikke har spredning, har de god sjanse til å overleve. Men sjansen synker dramatisk om de har spredning. Derfor er det så viktig at kreften oppdages tidlig, sier Våde.

I dag skal sykepleieren, sammen med kreftleger og fysioterapeuter ved sarkomteamet i Oslo, til Farsund for å holde et fagseminar for leger, fysioterapeuter og annet helsepersonell på Sørlandet.

Målet er å øke kunnskapen om den sjeldne, men hissige kreftformen.

— Jeg synes ikke man er blitt flinkere til å oppdage sarkom i løpet av de femten årene jeg har jobbet med disse pasientene, sier Våde.

Birte Aagedal Rafoss jobber i dag som enhetsleder i hjemmetjenesten i Farsund kommune. I 15 år var hun sykepleier og enhetsleder på Radiumhospitalet. Hun organiserer fagdagen om sarkom fordi hun brenner for pasientgruppen.

— Noen kuler og klumper er det viktig at man undersøker hos spesialister før man tar nåleprøve av. Stikker du en nål inn i en kul med ondartede kreftceller, lager du også en kanal der kreftcellene kan spre seg. Dette er kunnskap vi kan dele med primærhelsetjenesten. Vi vil, for å si det rett ut, redde livet til sørlendinger som får sarkom.